Felfüggesztette a Diktátor pápa című kötet szerzőjét a Máltai Lovagrend

2018. március 24. 10:38

Felfüggesztette a Máltai Lovagrend Henry Sire-t napokkal azután, hogy kiderült, ő a Diktátor pápa című, Ferenc pápa pontifikátusáról szóló kötet szerzője. A lovagrend szerint Sire valószínűleg megsértette a testület alkotmányát. A Dictator Pope eredetileg álnév alatt jelent meg.

2018. március 24. 10:38

A Máltai Lovagrend felfüggesztette Henry Sire tagságát, mivel pár napja kiderült, hogy ő a szerzője A Ferenc pápa pontifikátusáról szóló Dictator Pope című kötetnek. A lovagrendi vezetés szerint Sire megsértette a rend alkotmányát. 

A Dictator Pope 2017 novemberében jelent meg, szerzőként Marcantonio Colonna volt feltüntetve, aki a lepantói csata egyik vezetője volt. Az először olaszul, majd angolul is megjelentetett kötet rendkívül kritikus Ferenc pápával szemben. A szerző tirannikusnak írja le Jorge Bergoglio uralkodását, akinek vezetési stílusát Juan Perón argentin katonai diktátoréhoz hasonlítja, azon az alapon, hogy a személyes találkozókon mindkét személyiség azt mondta a fogadottaknak, amit ők hallani akartak – mindenkinek igazat adtak. A kötet szerint ez a peronista attitűd opportunista.

A kötet szerint Ferenc pápa a St. Gallen-i csoportnak köszönheti pápaságát, akik a liberális-modernista irányzatot képviselik az egyházon belül. Elsődleges jelöltjük a 2012-ben elhunyt Carlo Maria Martini jezsuita bíboros volt, aki azonban nem tudta megállítani Joseph Ratzingert a 2005-ös konklávén. Halála miatt aztán a 2013-as pápaválasztáson Bergoglio Buenos Aires-i érsek volt a jelöltjük, és tudták, hogy ez az utolsó lehetőségük.

A szerző kritizálja a pápa korrupcióellenes intézkedéseit is, amelyek szerinte igazából nem voltak korrupcióellenesek, mivel több bíboros, például Pietro Parolin államtitkár, Ferenc pápa jobbkeze megakadályozta a George Pell ausztrál bíboros által bevezetett, profi pénzügyi auditálási rendszer elindítását. 

A kötet szerint Ferenc pápáért a szekuláris világ rajong, a katolikus hívek maguk nem annyira, ami látszik abból is, hogy egyre kevesebben vesznek részt a Szent Péter téren a szereplésein.

A kötet az Amazon Kindle vallási tematikájú bestseller-listáján a negyedik lett.

H. J. A. (Henry) Sire, francia származású, barcelonai születésű brit történész szerzőségét március 18-án tette közzé a Regnery Publishing kiadó. Sire a rend előző nagymestere, Matthew Festing felkérésére írta meg előző kötetét, a The Knights of Malta: A Modern Resurrection-t. Festinget azonban Ferenc pápa később vitatott körülmények között eltávolította a rend éléről. Hire-t Giacomo dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, a lovagrend ideiglenes vezetője függesztette fel.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dick52
2018. március 26. 08:34
Ez a hülye gép, nem azt írta amit akartam. Sajnálom.
annamanna
2018. március 25. 01:21
Pálferi sztorizik: "Az idős atya válaszul elmesélt az életéből egy történetet. Dél-Amerikában volt misszióban. Ez klasszikusan olyan ország volt, ahol a felszabadítás teológiája virult: óriási hatalmon lévő klánoknak a zsarnoksága és a korrupció volt ott, és az élhetetlen élet, a jogfosztott és kizsákmányolt egyszerű embereknek az elviselhetetlen élete, mint ahogy nagyon sok ottani országban. A jezsuita atya pedig természetszerűen belekerült ennek a konfliktusnak a kellős közepébe. Rendes jezsuita atyaként odaállt az igazságosság, a szegény emberek mellé. Igen ám, de miután egy diktatúráról beszélünk, néha összefogtak időről időre nagyon sok embert, és elvitték őket, aztán vagy kivégezték őket, vagy nem. Mikor körülbelül száz embert lefogtak, elvittek, két jezsuita atya is köztük volt, ő volt az egyik. Őt is perbe fogták azzal, hogy a fennálló államhatalommal szemben szervezkedik. Egy éven keresztül volt a börtönben, és átélte, hogy a társait, akiket együtt hoztak be vele, egymás után kivégezték. Végül már csak a két jezsuita atya volt életben. Senki más, mindenkit kivégeztek. És akkor egyszer csak kiengedték őket a börtönből. Természetesen az egy év alatt nem egyszerűen csak szanatóriumban voltak, egyébként ott kihallgatták őket, megverték őket, miegymás. Amikor kijött, akkor számára a legmegdöbbentőbb módon kiderült az, hogy egy rendtársa jelentette fel. Egyébként is volt megbocsájtanivalója bőven, de amikor kiderült, hogy ezt az egészet egy másik jezsuita miatt kellett átélnie, akkor belekezdett a megbocsájtás folyamatába. S azt mondta annak a meditációt tanuló kérdezőnek: „Tudod, nekem nyolc évembe került a megbocsájtás.” Nyolc év, egy jezsuitának. Ezt értem az alatt, hogy a megbocsájtás folyamat. Nem a meggyógyulás volt nyolc év, a megbocsájtás. És akkor hol van még a gyógyulás?" Pálferi nem mond neveket, de ugyebár erről van szó: "1972–73-ban novíciusmesterként szolgált, majd 1979-ig a jezsuita rend argentin tartományfőnöke volt. Ebben az időszakban, az argentin katonai diktatúra idején, annak ellenzékét sok atrocitás érte, többek között két jezsuita pap – a magyar Jálics Ferenc és Orlando Yorio – elrablása is. Ezzel kapcsolatban többen megvádolták Bergogliót, hogy részt vett az emberrablásban, vagy legalábbis nem tett ellene eleget. 2005-ben per is indult ellene az ügy miatt; a vádakat végül ejtették, de szerepe a történtekben a mai napig vitatott.[14] Jálics Ferenc Bergoglio pápává választása után úgy nyilatkozott, hogy nem miatta hurcolták el őket, illetve abban, hogy a történtekben Bergoglio milyen szerepet játszott, nem tud állást foglalni. Jálics és Bergoglio az események után több évvel tudott találkozni egymással, hogy megbeszéljék a történteket. Ezt követően közös szentmisét mutattak be."
kaltran
2018. március 25. 00:12
Ha ez így megy tovább, Ferenc pápa szentté fogja avatni Che Guevarat.
Huascar
2018. március 24. 14:52
A barátai vágják el a nyakát lábmosás közben a sátán pápájanak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!