Pew Research Center: Megháromszorozódhat Európa muszlim lakossága 2050-re

2017. december 21. 15:30

Jelentősen emelkedni fog a muszlim lakosság aránya Európában, ami 2050-re a jelenlegi 4,9 százalékhoz képest a 7,4-14 százalékot is elérheti – jósolja az amerikai Pew kutatóintézet, ami kutatásában három forgatókönyvet vizsgál. A muszlimok aránya Németországban 20, Svédországban 31 százalékra is nőhet.

2017. december 21. 15:30

Mindenképpen emelkedni fog a muszlim lakosság aránya Európában a következő évtizedekben – derül ki az amerikai Pew Reserch Center harminc európai országra, az Európai Unió tagállamain kívül Norvégiára és Svájcra kiterjedő felméréséből. Kiindulási pontként a 2016-os félévi adatokat veszik alapul, eszerint Európában jelenleg 25,8 millió muszlim él. Mint írják: a muszlim népesség aránya 2050-re a jelenlegi 4,9 százalékhoz képest a 7,4-14 százalékot is elérheti. 

A kutatásban a bevándorlás három lehetséges változatát vázolják fel.

Az első forgatókönyv azt az elméleti verziót vizsgálja, mi történne, ha a folyamatos bevándorlás teljesen megállna, és a továbbiakban egy iszlám vallású személy sem költözne Európába. A Pew felméréséből kiderül: az európai muszlimok aránya még ebben az esetben is növekedne, mivel a már itt élő közösség fiatalabb és termékenyebb az európai átlagnál. Ez a verzió 2050-re 7,4 százalékos muszlim arányhoz vezetne a tavalyi 4,9 százalék helyett.

A második forgatókönyv a közepes mértékű migráció esetét vizsgálja, s nem számol a menedékkérőkkel, csak a gazdasági bevándorlókkal és a családegyesítés miatt bejövőkkel. Ezen verzió szerint az iszlám vallásúak aránya 2050-re elérheti a 11,2 százalékot.

A harmadik változat a jelentős mértékű migrációt veszi alapul, ebben az esetben Európa teljes lakosságának 14 százalékát teszik majd ki a muszlimok, akiknek Németországban és Svédországban emelkedne leginkább a számuk. Míg tavaly a muszlimok aránya Németországban 6 százalék volt, 2050-re 20 százalékra , Svédország esetében pedig a jelenlegi 8 százalékról 31 százalékra emelkedne az arányuk.

A kutatásból az is kiderül, hogy a vizsgált harminc ország összlakossága csak abban az esetben növekedne, ha a harmadik forgatókönyv, vagyis a jelentős mértékű bevándorlás valósulna meg. Ez esetben a Pew szerint a tavalyi 520,8-ról 538,6 millióra emelkedne a mai huszonnyolc EU-tagország, valamint Norvégia és Svájc együttes népessége. A második forgatókönyv viszont már a jelenleginél kisebb, 516,9 milliós összlakosságot jósol az évszázad közepére, míg a bevándorlás teljes megtorpanása esetén a lakosság 2050-ben már csak 481,7 millió lenne. 

Európán belül azonban a Pew szerint nagy különbségek lesznek pár évtizeden belül, a közép-európai muszlim népesség továbbra is jelentéktelen marad majd.

A kutatás természetesen a mai trendek extrapolációjával, jövőbe való vetítésével készült, váratlan események bekövetkezésével nem tud számolni. 

 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2017. december 23. 22:58
Remélem mielőbb betiltják az iszlámot. Ami valójában nem is vallás, hanem egy szélsőséges politikai irányzat, vallásos mázzal bevonva.
kombinátor
2017. december 22. 10:03
a folyamat sokkal gyorsabb lesz, miután a barom svédek minden baszás előtt közjegyzőhöz fognak rohangálni beleegyező okmányokat aláírogatni, míg a muszlim nem teketóriázik ...
Finale*
2017. december 21. 20:47
Felelmetes, mar igy is tul sokan vannak .
Akitlosz
2017. december 21. 20:45
"Európán belül azonban a Pew szerint nagy különbségek lesznek pár évtizeden belül, a közép-európai muszlim népesség továbbra i is jelentéktelen marad majd." 2050-ig. Az már csak 33 év. S aztán? 2100-ig mi lesz? És 2200-ig? Nyugodtan polációzhattak volna tovább is extrában. Mindhárom forgatókönyv szerint előbb vagy utóbb többségbe kerülnek a muzulmánok. Csak az időpont, azaz a sebesség odáig a különböző. Ha jönne a Föld felé egy aszteroida, akkor is csak annyi számítana, hogy kedden szerdán vagy csütörtökön fog-e becsapódni? Ez nem katasztrófa elhárítás, hanem katasztrófa okozás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!