Magyar dokumentumfilm készült a koptok üldözéséről

2017. november 30. 14:35

Az egyiptomi kopt keresztények közösségeit, üldöztetéssel és szenvedéssel teli mindennapjait mutatja be az új magyar dokumentumfilm.

2017. november 30. 14:35

A film egyik alkotója, Siklósi Beatrix beszélt arról a missziós útról, amelyen Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetessel, valamint Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselővel vett részt. A film a kopt keresztények élethelyzeteire világít rá sok interjúval, és egy szinte teljesen ismeretlen világot mutat be a magyar nézőknek.
    
Siklóssy Beatrix elmondta, hogy missziójuk során találkoztak Ermia kopt püspökkel és a Remete Szent Antal kolostor szerzeteseivel. Az alkotók jártak abban a templomban is, ahol 2016 decemberében terroristák robbantottak. A merénylet után felvételek készültek a templom romjairól. Az egyik képkockán sugárzó női alak tűnik fel, amelyet a koptok Szűz Mária-jelenésként értelmeznek. Az alkotók megtekinthették a Kopt Kulturális Központban kialakított speciális múzeumot is, amely a terrortámadások mártírjainak állít emléket, valamint beszélgettek olyan emberekkel, akik családtagjaikat veszítették el a támadásokban. 

Egyiptomban mintegy 15 millió kopt keresztény él, közülük mintegy 70 ezren hulladékok összegyűjtéséből, szortírozásából és eladásából tartják fenn magukat. A szemétlerakó melletti sziklákba vájt épületekben élnek elképzelhetetlenül mély nyomorban. Körülményeik ellenére arcuk bizakodó, istenhitük szilárd. Történelmük során megszokták, hogy üldözöttek a saját hazájukban, és nem érezhetik magukat teljes jogú állampolgároknak.

Böjte Csaba egy kairói árvaházat is felkeresett és a jövőben szeretné a kapcsolatot ápolni az ott élő gyermekekkel. Sajgó Szabolcsot az foglalkoztatja, hogy a koptok hogyan képesek megmaradni egy muszlin közösségben, valamint lehetséges-e párbeszéd muzulmánok és keresztények között. Hölvényi György a keresztényüldözéssel és a vallások közti párbeszéddel foglalkozik az Európai Parlamentben. Azért küzd, hogy ezek az ügyek a nemzetközi politika porondján is előtérbe kerüljenek.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
afterall33
2017. november 30. 20:00
15 milló kopt? Csak nehogy állampolgárságot kapjanak!
Bell & Sebastian
2017. november 30. 18:00
Na még ez is. Csak győzzön elhajolni az Oscar elől.
PGuszti
2017. november 30. 15:58
A koptok másodosztályú, elnyomott páriái Egyiptomnak, annak ellenére, hogy ők Egyiptom őslakosai. Gyakran ki vannak téve a mohamedán szélsőségesek erőszakos támadásainak, és sorozatos hátrányos megkülönböztetésben van részük. Csak saját lakónegyedeikben élhetnek viszonylagos biztonságban. Az pedig szemenszedett hazugság, hogy gazdaságilag jobb helyzetben lennének, mint a mohamedán többség. Ennek éppen az ellenkezője igaz.
Poszata
2017. november 30. 15:29
15 millióból 70 ezer él szegénységben. Ez nincs 1%. Közben Egyiptom lakosságának 27%-a él mélyszegénységben. Elég jó lehet koptnak lenni arrafelé. De itthon így is túl sok a pénz. Osszuk csak szét Afrikában. http://www.egyptindependent.com/278-percent-egyptian-population-lives-below-poverty-line-capmas/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!