Ötszáznál is több katolikus templomot számoltak fel Németországban

2017. október 06. 16:46

Az ezredforduló óta ötszáznál is több katolikus templomot számoltak fel Németországban. A megszüntetett templomok nagyjából egyharmadát, száznegyven épületet le is bontottak.

2017. október 06. 16:46

Ötszáznál is több katolikus templomot számoltak fel Németországban az ezredforduló óta egy pénteken ismertetett felmérés szerint.

A katholisch.de katolikus hírportál valamennyi egyházmegyéből kért adatokat a bezárt, eladott, vallási használatból kivont de egyházi tulajdonban megtartott és a lebontott templomok és kápolnák számának alakulásáról. Két püspökség nem tudott adatokkal szolgálni, de így is biztos, hogy legalább 500 templom működését szüntették be az ezredforduló óta paphiány, pénzhiány vagy a helyi hívő közösség felmorzsolódása miatt.

A felszámolt templomok területi eloszlása egyenlőtlen, a mainzi egyházmegyében például valamennyit sikerült megőrizni, és az ország déli részén is – ahol a legtöbb katolikus él – több püspökségben használnak minden templomot és kápolnát, amely az ezredforduló előtt is működött. Más térségekben viszont nagymértékben csökken a templomok száma, az ország nyugati részén fekvő esseni egyházmegyében például 188 szűnt meg, a szomszédos münsteri püspökségben pedig 79. Az épületek többsége megmaradt, egy részüket eladták, és sok templomnak új funkciót talált az egyház. A megszüntetett templomok nagyjából egyharmadát, 140 épületet viszont le is bontottak, ami a „horrorforgatókönyv” egy hívő számára – írta a hírportál.

A Németországban működő több mint 24 ezer katolikus templomhoz és kápolnához képest a 140 nem tűnik különösen nagy számnak, „de most még csak a folyamat kezdeténél tartunk” – nyilatkozott a portálnak Albert Gerhards, a bonni egyetem katolikus teológiai karának kutatója, aki szerint előre látható, hogy a következő években meredeken emelkedik majd a templombontások száma, ha az egyházban nem gondolják át a templombezárások gyakorlatát és nem törekednek erősebben az intézmények megőrzésére.

A német katolikus püspöki konferencia legutóbbi, 2016-os kimutatása szerint 23,5 millió katolikus él az országban, ami a lakosság 28,5 százaléka. Tavaly 176 ezer embert kereszteltek meg, és 162 ezren léptek ki az egyházból. Az evangélikusok száma némileg kisebb, 21,9 millió. A vallási közösségek sorában a két nagy keresztény felekezet mellett még a muzulmánoké éri el a milliós nagyságrendet, a 82 milliós országban hozzávetőleg 4-5 millió muszlim él, ez a lakosság 4,8-6 százaléka.

(MTI)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2017. október 07. 13:02
Tehát az ezredforduló óta. Ez azért érdekes, mert 2005-2013 között német volt a pápa; ez elég erős motiváció arra, hogy egy népies vallásosságot erősítsen. Ráadásul Ratzingernek korábban is óriási volt a szerepe a Vatikánban, annak a második emberének számított a tanító hivatal vezetőjeként, II. János Pál utolsó éveiben különösen nagy szerepe lehetett. Sőt, Benedek a mai napig emeritus pápa. Tehát azokban az időkben rogy össze a német katolicizmus, amikor a Vatikánban óriási súlya van egy németnek. Ráadásul Ferenc is csak épp most nyugdíjazta azt a németet, aki eddig a tanító hivatal vezetője volt; tehát a Vatikán második embere egészen idáig német volt. Ez különösen furcsa. Ha Erdő Péter ilyen nagy posztban lehetne a Vatikánban, itt a csapból is ő folyna, és igencsak megdobná a hazai katolikus egyház jelentőségét. Elképzelhetetlen, hogy egy magyar főpap alatt (akár pápa, akár a tanító hivatal vezetője) a magyar katolikus egyház lepusztulna. Az viszont egy másik dolog, hogy még Erdő Péternek, sőt talán még Semjén Zsoltnak sem tetszik az a szisztéma (amit Orbán át akart venni a németektől), hogy az állam szedje be az egyház adót. Ilyen szisztéma mellett én is kilépnék az egyházból, és Erdő Péter meg Semjén Zsolt nyilvánvalóan felismerték, hogy ha az állam itt is rátenné a kezét az egyházi hozzájárulásokra, az hasonló kilépési hullámhoz vezetne, mint a németeknél.
Pikkelő
2017. október 07. 12:43
Érdemes a magyarországi vallási statisztikákat is böngészni: https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_n%C3%A9pess%C3%A9g%C3%A9nek_vall%C3%A1si_megoszl%C3%A1sa Például a zsidók és buddhisták száma megegyezik. A hívők száma lassan, de folyamatosan csökken Európában, máshol nő. Mondjuk a statisztikába alaposan bekavar a nem válaszolt kategória magas száma. Valószínűleg a bőséges állami támogatás nélkül nálunk még szomorúbb lenne a képlet, faluhelyen akár három-négy templom is jut egy papra.
illesl
2017. október 06. 21:56
Engem elborzaszt a hír; ennyire xenofóbok és intoleránsok a németek. Miért bontják el ezen templomokat, miért nem adják át a migránsoknak, remek muzulmán imaházak lennének. Ahogy nálunk anno a török kimeszelte az egykori templomokat, ledöntötte a faragott képeket és bálványokat... Luci-Feri is boldog lenne, hisz nem csak a plebániák ajtaját nyitja meg majd, hanem a kulcsot oda is adja és a leszbikus svéd püspöknő is örömmel nyugtázhatja majd, a kereszt és a képek nem nyugtalanítják majd a muzulmán testvérek minden napjait....
edvind johnsson2.0
2017. október 06. 19:17
Nincs osszefugges .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!