Nemkívánatos személy lett a spanyol király Girona városában

2017. október 25. 13:19

Persona non gratának minősítette VI. Fülöp spanyol királyt a katalán Girona városa. A döntés csak politikai állásfoglalás, jogi következménye nincs. E városban él családjával a katalán függetlenségi mozgalom vezetője, Carles Puigdemont katalán elnök, aki korábban a város polgármestere volt.

2017. október 25. 13:19

Persona non gratának, azaz nemkívánatos személynek minősítette VI. Fülöp spanyol királyt a katalán Girona város közgyűlése szerdai ülésén.

A függetlenséget támogató Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és Népi Egység (CUP) nevű pártok előterjesztésükben bírálták az uralkodót, amiért nyíltan szembehelyezkedett a katalán „önrendelkezési akarattal”.

 VI. Fülöp október 3-án televíziós beszédet intézett a nemzethez, amelyben azt mondta, hogy a katalán kormány „ismétlődően, tudatosan és szándékosan” megsértette a törvényeket.

Elfogadhatatlan magatartásukkal veszélybe sodorhatják Katalónia és egész Spanyolország gazdasági és társadalmi stabilitását – hangsúlyozta két nappal az alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére megtartott katalán függetlenségi népszavazás után.

 A város a spanyol uralkodó mellett nemkívánatos személynek minősítette Enric Millót, a spanyol kormány katalóniai megbízottját is. A határozat valójában politikai állásfoglalás, konkrét jogi következménye nem lesz.

Girona városát 2015 őszéig Carles Puigdemont jelenlegi katalán elnök irányította, aki elnökké választásakor mondott le a polgármesterségről, de családjával jelenleg is ott él.

(MTI)

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autós csoki
2017. október 25. 20:01
-Üdvözlöm asszonyom, Artúr vagyok - a britek királya! -Kinek a királya? -Kik azok a britek? -Mi vagyunk, mindannyian. És én vagyok a királyotok! -Mit szólsz! Van királyunk, azt hittem autonóm közösség vagyunk...
Gregorius
2017. október 25. 19:49
Nem értem, hogy Girona minek feszíti a húrt. Spanyolország alkotmányos monarchia és mint ilyen a Király az Alkotmány őrzője és csak aszerint cselekedhet. Az Alkotmány viszont tiltja az elszakadási népszavazást, ahogyan az olasz és más országok alkotmánya is. A Király nem nagyon mondhatott mást.
drkovax
2017. október 25. 13:47
Akkor esetleg lehetne Gironában egy Ghymes koncert: https://www.youtube.com/watch?v=kS6PQuYw9xE
Ikloorvat
2017. október 25. 13:32
Bezzeg a migránsok nagyon is kívánatosak Katalóniában. Többek között az elmúlt évek egyik legnagyobb barcelonai tüntetése arról szólt, hogy a spanyol kormány ne szólhasson bele, kit fogad be Katalónia. Szegény Fidesz-barmoknak itt a mandin meg nem szóltak, hogy kinek kell drukkolni, ezért a csökött agyukra hanyatkoztak... csápolnak is az ultraliberális katalán kormánynak. Vicces :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!