Tizenöt állam perli Trumpot a bevándorlók miatt

2017. szeptember 07. 07:21

Az Amerikai Egyesült Államok tizenöt szövetségi állama indít pert a Trump-kormányzat ellen a bevándorló fiatalokat kitoloncolástól védő DACA-program megszüntetése miatt. A perhez később várhatóan további államok is csatlakozhatnak.

2017. szeptember 07. 07:21

Pert indít Donald Trump elnök ellen az Egyesült Államok 15 szövetségi állama és a főváros, Washington D.C. a bevándorló fiatalokat kitoloncolástól védő DACA-program megszüntetése miatt. A keresetet New Yorkban nyújtották be szerdán, a döntést elsőként az északnyugati Washington állam főügyésze, Robert Ferguson jelentette be.

A perelő államok között van még Vermont, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York, Delaware, Pennsylvania, Virginia, Észak-Karolina, Új-Mexikó, Oregon, Illinois és Hawaii is. A perkérelmet az államok közösen nyújtották be.

Robert Ferguson főállamügyész szerint várhatóan más szövetségi államok is csatlakoznak majd hozzájuk.

Az előző elnök, Barack Obama által 2012-ben elnöki rendelettel bevezetett DACA-program megszüntetését kedden jelentette be Jeff Sessions igazságügyi miniszter. A program megszüntetése azonban nem jár az érintett mintegy 800 ezer, többségében mexikói és latin-amerikai fiatal azonnali kitoloncolásával. Akinek ugyanis jövő márciusban jár le a munkavállalási engedélye, az idén október 5-ig kérelmet nyújthat be a megújítására. Közben a szövetségi törvényhozásnak hat hónap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy átfogó törvényi megoldást dolgozzon ki az illegális bevándorló fiatalok helyzetének rendezésére. Ezeket a fiatalokat illegális bevándorló szüleik kisgyermekként hozták az Egyesült Államokba.

Paul Ryan házelnök szerdán ismét megerősítette, hogy egyetért a DACA visszavonásával, és bejelentette: kompromisszumos megoldásra törekszik a médiában Álmodozókként emlegetett fiatalok további védelme érdekében.

Szerdán délután nyilatkozott két befolyásos szenátor is: John Cornyn texasi és John Thune dél-dakotai republikánus politikus. Mindketten állást foglaltak amellett, hogy a DACA-programot meg kell szüntetni és átfogó bevándorlási törvényt kell kidolgozni. „Az Egyesült Államok befogadó ország, de a törvényes rend országa is” – fogalmazott Trump elnök keddi nyilatkozatát visszhangozva Cornyn, aki szintén a demokrata párti politikusokkal történő egyeztetést ígért.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. szeptember 07. 10:47
Barmaim!
hartnesz
2017. szeptember 07. 08:42
Azt miért nem írják oda hogy illegális bevándorlók?
Vermacska
2017. szeptember 07. 08:39
Nem értem. Nem arról volt szó hogy a DACA lejár? Tehát azért perlik Trumpot mert nem tett meg valamit (nem hosszabította meg a DACA-t)? Akkor most ki a f*sz irányítja amerikát ha már kényszeriteni lehet az elnököt hogy tegyen meg valamit?
tevevanegypupu
2017. szeptember 07. 08:09
Remélem Trump ezt komolyan veszzi, és Görögországból meg Olaszországból az összes migránst betelepíti ezekbe az álllamokra és városokba.Minden Trumpot elítélő bíróság tagjainak háza mellé egy családot odaraknak. Csak egyetlenegyet..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!