Sessions: A kormány hatályon kívül helyezi Obama bevándorlókat védő rendeletét

2017. szeptember 05. 18:53

Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a kormány hatályon kívül helyezi az illegális bevándorló fiatalokat védő DACA-programot.

2017. szeptember 05. 18:53

Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter kedden Washingtonban bejelentette, hogy a kormány hatályon kívül helyezi az illegális bevándorló fiatalokat védő DACA-programot. A tárcavezető alkotmányellenesnek minősítette az előző amerikai elnök, Barack Obama által öt évvel ezelőtt elnöki rendelettel bevezetett, Elhalasztott Intézkedés a Gyermekkorban Érkezetteknek (DACA) nevű programot. A program a kiutasítástól védte azt a mintegy 800 ezer, többségében mexikói és spanyolajkú fiatalt, akit illegális bevándorlóként érkező szüleik hoztak az Egyesült Államokba. 

Jeff Sessions azzal érvelt a program visszavonása mellett, hogy nyíltan megkerüli az érvényes bevándorlási törvényeket, továbbá elveszi a munkalehetőségeket az amerikai állampolgároktól. „Nem fogadhatunk be mindenkit, aki ide szeretne jönni, ez ilyen egyszerű” – fogalmazott a minisztériumban elmondott beszédében Sessions. Leszögezte: az igazságügyi tárca ezért azt ajánlotta Donald Trump elnöknek és a belbiztonsági minisztériumnak, hogy kezdje meg a DACA „fegyelmezett visszavonását”. 

A miniszter hangsúlyozta: „határozott meggyőződésünk, hogy ez a felelősségteljes lépés”. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kongresszuson a sor. Szavai szerint a kongresszusnak  a nemzet érdekeit szem előtt tartó átfogó bevándorlási politikát kell kidolgoznia. 

Jeff Sessions nem jelölt meg határidőt a DACA-program visszavonásának végrehajtásához. Beszéde után néhány perccel Elaine Duke, ügyvezető belbiztonsági miniszter közleményt adott ki, amelyben bejelentette: megkezdik a visszavonás folyamatát. Újságírókkal tartott telekonferenciáján Duke közölte azt is: néhány olyan fiatal, akinek a munkavállalási engedélye jövő március 5-én jár le, még az idén október 5-ig kérvényezheti a meghosszabbítását. Ez azt is jelenti – az ügyvezető miniszter megfogalmazásában – hogy a kongresszusnak hat hónapja van új törvén megfogalmazására.  

A visszavonás bejelentésének napjától – azaz szeptember 5-től – kezdve azonban új DACA-engedélyt nem adnak ki. 
Sem Jeff Sessons, sem Elaine Duke nem tett említést arról, hogy Donald Trump – az előzetes várakozásoknak megfelelően – mond-e beszédet a DACA visszavonásáról.

A bejelentésre adott első reakciók vegyesek voltak. Paul Ryan, házelnök reményét fejezte ki, hogy a képviselőház és a szenátus képes lesz megegyezésre jutni az átfogó és tartós bevándorlási törvény ügyében. Nancy Pelosi, a demokrata párti képviselőcsoport vezetője „szégyenletesnek” és „a politikai gyávaság” megnyilvánulásának nevezte a döntést, Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakcióvezetője pedig leszögezte: a demokraták annak megakadályozásán fognak dolgozni, hogy Trump „szörnyen rossz döntése valósággá váljék”. Schumer újságíróknak azt mondta: „az amerikaiak tisztában vannak azzal, hogy milyen szívtelen dolog megszüntetni a DACA-t”. A republikánus John McCain szenátor szerint a döntés „a bevándorlási politika rossz megközelítése”.

(MTI)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gxcapril
2017. szeptember 05. 20:30
Trump azzal kampanyolt hogy "lecsapolja a mocsarat" Nos a Mocsár igen hamar ot nyelte el. Trump mint egy csigagerincu idiota mar akkor kimutatta hogy milyen megalkuvo amikor egy! honappal a hivatalbalepese utan nem vede meg es hagyta egyik fő nemzetbiztonsagi emberet, General Flinnt kicsinalni. Ezzel csak verszemet kaptak elensgegei akik mostanra eltavolitottak elobb Bannont, most pedig Gorkat. Mara Trump mar csak egy nevetseges bab, akit ugy iranyitanak ahogy akarnak. Nem tobb mint egy ripacs, aki ugy tesz mintha meg o alakitana a torteneseket. Egyetlen dolgot engednek neki, ez a illegalis bevandorlokkal valo "szorakozas" Most a foleg fiatal, iskolaba, egyetemre jaro olyan embereket bas(*gat, akiket gyerekkent, nyolc eves koruk elott hoztak a USA ba a szulei. Sajat orszaguk nyelvet, jobbara Spanyolt, nem is beszelik. Na most oket akarja kivagni. Egyebkent az Europai illegalis bevandorlast senki ne hasonlitsa az Amerikaihoz, mivel az USA ban az illegalisok 90% napi 10 orat dolgozik, mosogatnak, almat szednek, teheneszetben dolgoznak, mig a amcsik otthon ulnek a segelyeken. Europaban a bevandorlo tomegek koveteloznek, segelyeket vesznek fel, noket eroszakolnak meg, stb... Idiota vilag ez. Egyebkent igen erdekes, hogy miota a Kongresszus alairatta vele a torvenyta amelyben kivette a kezebol az Orosz szankciok feloldasanak lehetoseget, a hirekbol eltunt az "orosz belfolyasolas legendaja" nem is lehet hallani rola. Mintha nem is letezne vagy letezett folyna. Az alairas elott meg a csapbol is az folyt.
Yvyy
2017. szeptember 05. 19:23
Persze csak akkor, ha valamilyen vidéki bíró mondjuk Alabamában meg nem tiltja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!