Ő a világ leggazdagabb nője

2017. szeptember 22. 14:50

A Walmart-örökös Alice Walton vagyonát 34 milliárd dollárra becsülik, szenvedélye a műgyűjtés.

2017. szeptember 22. 14:50

A L'Oréal-örökösnő Liliane Bettencourt csütörtöki halálával Alice Walton, a Walmart örököse lett a világ leggazdagabb asszonya. A Le Nouvel Observateur mutatja be a hatvanhét éves nőt, akinek vagyonát 33,8 milliárd dollárra becsülik.

Walton apja, Sam Walton alapította a Walmart nevű amerikai áruházláncot, amely – amellett, hogy a legtöbb embert foglalkoztató vállalat az Egyesült Államokban – a világ nagyobb kiskereskedelmi cégévé nőtte ki magát. Alice Walton Arkansas-ban született, egyetemi tanulmányai után rövid ideig a Walmartnál dolgozott, a családi vállalatot azonban hamar otthagyta, és egy kereskedelmi bankban helyezkedett el elemzőként.

Walton legfőbb szenvedélye a műgyűjtés: tízévesen vásárolt először festményt, egy Picasso-művet. Ma többek között Andy Warhol, Georgia O'Keeffe, Jasper Johns és Norman Rockwell alkotásai vannak Walton birtokában, személyes gyűjteményének értékét körülbelül ötszázmillió dollárra becsülik. Walton 2011-ben szülőállamában, a Walmart székhelyének közelében múzeumot nyitott, hogy a turizmussal új életet leheljen az elszegényedett régióba.

Walton szabadidejében akvarelleket fest, horgászik vagy texasi farmján lovagol. Kétszer házasodott meg, gyermeke nincsen. Korábban komoly összegekkel támogatta republikánus elnökjelöltek – így George W. Bush és Mitt Romney – kampányát, tavaly azonban Hillary Clinton mellé állt, akivel még Bill Clinton arkansas-i kormányzósága idejében kötöttek szorosabb ismeretséget. A cikk szerint Walton visszahúzódó életét él, az interjúkérelmek többségét elutasítja. A Walmarttal szembeni elégedetlenség őt is elérte: az elmúlt években többször tüntettek New York-i lakása előtt a fizetésükre és munkakörülményeikre panaszkodó dolgozók.

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2017. szeptember 23. 20:28
"A Walmart-örökös Alice Walton vagyonát 34 milliárd dollárra becsülik" A Fidesz számára vonzó. Mármint a milliárdjai. Ha orosz, muszlim, kínai lenne, biztosan megkeresnék egy letelepedési kötvény ajánlattal.
h.kovacs
2017. szeptember 23. 09:46
akkor most szingli ?
dave
2017. szeptember 22. 21:21
Egy újabb zsidó geci! A faszt érdekli.
edvind johnsson2.0
2017. szeptember 22. 19:06
Gazdagság ide vagy oda, nem kéne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!