Felszentelték az első katolikus templomot Koszovóban

2017. szeptember 06. 14:22

Szerdán felszentelték az első római katolikus templomot Koszovóban.

2017. szeptember 06. 14:22

Felszentelték szerdán Koszovó első római katolikus templomát, melyet Teréz anyáról neveztek el. A templomszentelésen más vallású közösségek képviselői, így a muszlim és az ortodox keresztény vallás hívei is tiszteletüket tették. Az eseményen a koszovói elnök, Hashim Thaci is megjelent – írta az Euronews. Jelenleg Koszovó muszlim többségű, ám a területen mintegy 60 ezer római katolikus vallású ember is él, így a népesség 3,5 százalékát ők teszik ki.
 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Theorba
2017. szeptember 06. 20:18
Teréz anya 517 missziót alapított, melyek a szegényeket és a betegeket több, mint száz országban fogadták. Az ezeket az a létesítményeket látogató orvosok úgy írták le a missziókat Kalkuttában, mint „otthonok a haldoklók számára.” A missziókba érkezők kétharmada arra számított, hogy orvosi kezelésben fog részesülni, míg a másik egyharmad csak haldoklott ott és nem kapott megfelelő ellátást. Az orvosok a higiénia jelentős hiányát figyelték meg, sőt áldatlan állapotokat, valamint tényleges ápolás, megfelelő étel és a fájdalomcsillapítók hiányát is. A probléma nem a pénz hiánya volt - a Teréz anya által létrehozott alapítvány több száz millió dollárt gyűjtött össze -, hanem egy sajátos felfogás a szenvedésről és a halálról: „Van abban valami gyönyörű, ahogy a szegények elfogadják a sorsukat, hogy Krisztus passiójához hasonlóan szenvednek. A világ sokat nyer a szenvedésükkel.” - válaszolta Teréz anya a kritikusainak, idézi az újságíró Christopher Hitchens. Mindazonáltal, amikor Teréz anyának volt szüksége palliatív ellátásra, azt egy modern amerikai kórházban kapta meg. Kérdéses politikai kapcsolatok és homályos könyvelés Teréz anya bőkezűen osztogatta az imáit, de eléggé fukarul bánt alapítványának millióival, már ami az emberiség szenvedésének enyhítését illeti. India számos áradása vagy a bhopali gyomirtó gyár felrobbanása után Teréz anya rengeteg imát és Szűz Mária-medált ajánlott fel, de pénzbeli segítséget már nem. Másfelől pedig lelkiismeret-furdalás nélkül fogadta el a Becsületrendet és a haitii Duvalier diktatúra támogatását. Az MCO számláira több millió dollárt utaltak át, de a legtöbb számlát titokban tartották - mondja Larivée. „Figyelembe véve Teréz anya fösvény pénzügyi igazgatást feltehetjük a kérdést, hogy hova lettek a legszegényebbeknek szánt dollármilliók?”
Gyéressy Károly
2017. szeptember 06. 15:06
Örömteli hír. Nagyon helyes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!