Moszkva megfellebbezi a „homoszexuális propaganda” ügyében hozott ítéletet

2017. június 20. 14:39

Megfellebbezi az orosz igazságügyi tárca az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletét, amely diszkriminatívnak és több ponton is jogsértőnek találta a kiskorúak körében folytatott „homoszexuális propagandát” tiltó orosz törvényeket

2017. június 20. 14:39

Moszkva megfellebbezi a „homoszexuális propaganda” ügyében hozott EJEB-ítéletet

Három hónapon belül megfellebbezi az orosz igazságügyi tárca az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéletét, amely diszkriminatívnak és több ponton is jogsértőnek minősítette a kiskorúak körében folytatott „homoszexuális propagandát” tiltó orosz törvényeket – közölte kedden a minisztérium sajtóosztálya.

A tárca nem ért egyet az EJEB álláspontjával, miszerint Oroszország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról, illetve a megkülönböztetés tilalmáról szóló cikkelyét. A minisztérium abból indul ki, hogy a „nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását tiltó számos regionális törvény rendelkezései nem ellentétesek a nemzetközi gyakorlattal, azok kizárólagos célja a gyermekek erkölcsének és egészségének védelme”.

A hivatalos orosz állásfoglalás szerint az említett törvények nem rendelkeznek a homoszexualitást tiltó vagy azt hivatalosan elítélő intézkedésekről, nem tartalmazzák a diszkrimináció jegyeit, és nem tesznek lehetővé túlzott intézkedéseket a közhatalom számára. A minisztérium rámutatott, hogy az orosz alkotmány a körülményektől függetlenül szavatolja az emberi és állampolgári jogegyenlőséget, és megtiltja a szabadságjogok minden társadalmi, faji, nemzeti, nyelvi vagy vallási alapú korlátozását.

Kedden kiadott közleményében az EJEB hangsúlyozta: az orosz szabályozás ugyan a kiskorúak védelmére hivatkozik, a korlátai azonban nincsenek világosan definiálva, így a rendelkezések alkalmazása önkényes, a törvény ráadásul diszkriminatív, és nem szolgál jogos közérdeket. Az ehhez hasonló szabályok csak erősítik az előítéleteket és a homofóbiát, ami pedig összeegyeztethetetlen a demokratikus társadalmak értékeivel – mutatott rá a testület.

A strasbourgi ítélet értelmében az orosz államnak a jogsértések miatt összesen 43 225 euró (13,31 millió forint) kártérítést és 5963 euró (1,83 millió forint) perköltséget kell kifizetnie a három felperes orosz melegjogi aktivistának.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andre1bp
2017. június 21. 11:04
Oroszországban, ha két ember a TV-ben vitatkozik a homoszexualitásról és az egyik azt mondja, hogy meg kell ölni a melegeket, a másik pedig nem, az utóbbit letartóztatják propaganda miatt, hiszen bármilyen melegeket védő megnyilvánulás propagandának számít. még az is, ha nem értünk egyet valakivel azon, hogy meg kell-e ölni a melegeket.
Andre1bp
2017. június 21. 11:01
"A hivatalos orosz állásfoglalás szerint az említett törvények nem rendelkeznek a homoszexualitást tiltó vagy azt hivatalosan elítélő intézkedésekről" Dehogynem! Mivel a propagandát nem lehet jogilag meghatározni, csak az igazságszolgáltatáson múlik, hogy letartóztatnak-e egy homoszexuális embert, vagy nem. Ha kiderül, hogy a földszinten élő két srác meleg, már vihetik is őket a börtönbe, hiszen valahogy propagálták (tudtukon kívül) a homoszexualitásukat, máskülönben nem derült volna ki. Ha valakivel egy lakóközösségben élsz, előbb utúbb kiderül, hogy nem csak a haverja az, aki rendszeresen ott alszik, majd később oda is költözik. Ugyan ez volt a hadseregben Amerikában hosszú évekig. Hivatalosan csak akkor rúgták ki a meleg katonákat, ha propagálták a homoszexualitásukat, de mivel ugyan ilyen tág értelmezése volt a törvénynek, elég volt, ha csak kiderült. Elég volt feltörni az e-mailjeiket, sokukat azért rúgták ki, mert a privát levelezésükben "propagálták".
Viator
2017. június 20. 17:26
Aki a normalitással és a gyermekek lelki fejlődésének védelmével szemben a beteg perverzeket támogatja, az onnantól kezdve nem vehető komolyan. Igaz ez erre a bíróságra is.
polnemkor
2017. június 20. 17:20
Nem akarom elkiabálni, de mintha elkezdene visszatérni normális irányba a mandiner. A mai nap kifejezetten nem 444 szagú a válogatásuk, ami az elmúlt fél évhez képest komoly felüdülést jelent a számomra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!