Utoljára méri össze erejét Merkel és Schulz a parlamenti választás előtt

2017. május 14. 09:20

Észak-Rajna-Vesztfáliában 13,1 millióan vehetnek részt vasárnap a helyi törvényhozási választáson. Ez az utolsó tartományi voksolás a szeptemberi parlamenti választás előtt.

2017. május 14. 09:20

Elkezdődött vasárnap reggel a helyi törvényhozási (Landtag-) választás Németország legnépesebb tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában. Az észak-rajna-vesztfáliai Landtag-választás a pártok utolsó erőpróbája a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt, így meghatározza kiinduló pozíciójukat a rövidesen kezdődő országos választási kampányban. A voksoláson 13,1 millióan vehetnek részt, több mint 800 ezren most először szavazhatnak. A Landtagot öt évre választják meg.

A szavazókörök 18 óráig tartanak nyitva. Az első eredménybecslések urnazárás után jelennek meg, az előzetes hivatalos végeredmény hétfő hajnalban várható.

A csaknem 18 millió lakosú tartományt az utóbbi öt évben a Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek koalíciója kormányozta, Hannelore Kraft SPD-s miniszterelnök irányításával. Majdnem a ciklus végéig úgy tűnt, hogy a következő öt évben folytathatják munkájukat, de az SPD tavasszal az országos trendeknek megfelelően gyengülni, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) pedig erősödni kezdett. A közvélemény-kutatási adatok szerint szinte biztos, hogy a kormánypártok nem őrzik meg többségüket a düsseldorfi Landtagban, és előfordulhat, hogy a CDU néhány százalékponttal több szavazatot szerez, mint az SPD.

Az utolsó mérések alapján a CDU a szavazatok 31-32 százalékára számíthat, ami erősödés a 2012-ben elért 26,3 százalékhoz képest. Az SPD a szavazatok 30-31 százalékát gyűjtheti össze, gyengül a 2012-es 39,1 százalékhoz képest. A harmadik helyen a CDU természetes szövetségeseként számon tartott liberális FDP végezhet, megerősödve, az öt évvel ezelőtti 8,6 százalék után 10-13,5 százalék körüli eredménnyel. A Zöldek 11,3 százalékról 6-7 százalékig gyengülhetnek. Szintén 6-7 százalék körüli eredményre számíthat, és ezzel bekerülhet a tartományi gyűlésbe a CDU-tól jobbra álló, 2013-ban alapított Alternatíva Németországnak (AfD). Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) visszaszerezheti képviseletét a düsseldorfi Landtagban, 6 százalékot érhet el, miután 2012-ben az 5 százalékos bejutási küszöb feléig, 2,5 százalékig jutott el és kiesett.

(MTI)

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup Lung
2017. május 14. 19:27
Ősszel ez a Schulz mehet valamelyik gyárba dolgozni segédmunkásként . És ezzel teszi a legtöbbet amit tud a hazájáért . Nem szégyen ez ! Pár év múlva esetleg szakszervezeti vezető is lehet ekkora tapasztalattal mint ami neki van .
GV0917
2017. május 14. 15:45
Jó nyár jár rája....avagy: VERI az Ördög a FELESÉGÉT??????
Ipper Péter
2017. május 14. 14:54
A muzulmutti meg fog bukni! Viktor vele fog bukni!
Tatulus
2017. május 14. 13:52
A komcsikról mindig is tudtuk, hogy képtelenek jól kormányozni. A Merkel vezette CDU meg Kohl visszavonulása óta a folyamatos hanyatlás útján van! 17 év Dávid Ibolya még Németországnak is sok! Ettől még Merkel a jobb választás! Nem is értem, a németség (benne a CDU) ennyire agymosott lett, hogy képtelenek egy igazi államférfit (vagy nőt) kinevelni? Európa közepe, lelke borzasztó veszélyben van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!