A népszavazás érvénytelenítését kéri a legfőbb török ellenzéki párt

2017. április 18. 18:42

A kemalista Köztársasági Néppárt már be is nyújtotta hivatalos kérelmét a Legfőbb Választási Tanácsnak azt kérve: választási csalás miatt érvénytelenítsék az elnök jogkörét célzó népszavazás eredményét. A párt szerin 2,5 millió érvénytelen szavazatot számoltak el érvényesnek a szavazatszámlálás során.

2017. április 18. 18:42

A legfőbb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) kedden hivatalosan is benyújtotta kérelmét a Legfőbb Választási Tanácsnak (YSK) arra vonatkozóan, hogy választási csalás miatt érvénytelenítse az elnöki rendszer bevezetéséről döntő vasárnapi referendum eredményét – írta a Hürriyet című török napilap kedden internetes oldalán.

Bülent Tezcan, a CHP alelnöke kedden törvénytelennek minősítette a népszavazás eredményét, miután a YSK a párt szerint 2,5 millió hivatali pecséttel el nem látott borítékot és szavazócédulát érvényesként számolt el a voksok összesítésénél. Mint mondta: mindenki tudja, hogy a referendumon az elnöki rendszert ellenzők győztek. Azt az eredményt, amelyet nyomással és fenyegetéssel nem tudtak elérni, a YSK-t „bevetve” próbálták elérni – tette hozzá. Erdal Aksünger, a párt másik alelnöke, aki kedden korábban a YSK vezetőjével, Sadi Güvennel találkozott is, a megbeszélés után azt nyilatkozta: az YSK feltétlenül összeül és döntést hoz a kérdésben. Aksünger jelezte: a jogsértések főként a kurdok lakta keleti és délkeleti országrészben történtek.

A CHP előzőleg jelezte: ha szükséges, kész akár az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni az ügyben.

Kemal Kilicdaroglu CHP-elnök kedden Twitter-üzenetekben közölte: nem ismeri el és nem is fogja elismerni a referendum eredményét. Mint írta: április 16-án a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) az YSK-val karöltve „népakarat elleni puccsot” hajtott végre. Hangsúlyozta: az elnöki rendszert ellenző szavazatok győzelmének bizonyítéka, hogy a választási tanács az érvénytelen igen voksokat érvényesnek számolta az összesítésnél.

A Hürriyet kedden arról is beszámolt, hogy Ankarában és Isztambulban emberek százai sorakoznak panaszaikkal a YSK helyi hivatalai előtt, ahová rohamrendőröket vezényeltek a biztonság fenntartása érdekében. A tömegben sok mérnök, orvos és művész található – emelte ki a Hürriyet.

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. április 19. 15:19
Abszolút életszerű, hogy Erdogan megbundázta a népszavazást, ahogy a "puccs" is enyhén szólva furcsa volt. Viszont nagyon kíváncsi lennék, hogy mikor lesz bárhol egy olyan választás, vagy szavazás, aminek végeredményét senki sem kérdőjelezi meg.
SilentBob
2017. április 18. 22:12
Egyelőre nem tudni, zöld utat kapnak-e a Fidesz-KDNP által kezdeményezett népszavazás „legütősebb” témájának szánt, vizitdíjra és kórházi napidíjra vonatkozó kérdések az Országos Választási Bizottságtól. Az Alkotmánybíróság ugyan felülbírálta a testület elutasító határozatát, ez azonban az OVB elnökhelyettese szerint nem jelenti a döntés automatikus megváltoztatását. Három témakör - a termőföld, a kórházprivatizáció és a gyógyszerforgalmazás - kapcsán az OVB hitelesítette az aláírásgyűjtő kérdőíveket, a többi kérdést azonban elutasította. A nyugdíjasok munkavállalásának szabályozása, valamint a kormányfő és a kormánytagok költségvetés-túllépésért vállalandó felelőssége kapcsán a döntést az Alkotmánybíróság is jóváhagyta. A vizitdíjról és a tandíjról szóló kérdések elutasítását az Ab már kétszer felülbírálta, és ez történt a második benyújtáskor új témakörként csatolt kórházi napidíj esetében is. Bihari Mihály, a testület elnöke keddi döntésük kapcsán hangsúlyozta: az Ab tulajdonképpen előírta, hogy az OVB hitelesítse az aláírásgyűjtő íveket. Nem így értelmezi a határozatot Halmai Gábor, az OVB elnökhelyettese, aki az MTV Este című műsorában elmondta: a tízfős testület tagjainak szavazatai alapján dől el, hogy hitelesítik vagy elutasítják-e a népszavazási kezdeményezéseket. Halmai szerint sem az alkotmány, sem semmilyen más jogszabály nem hatalmazza fel az Ab-t, hogy „utasítsa“ az OVB-t. Ezek szerint tehát még nem dőlt el, hogy a szóban forgó három kérdés zöld utat fog-e kapni. Halmai Gábor, a Magyar Soros Alapítvány elnöke http://magyarnarancs.hu/film2/acuteennek_a_szisztemanak_vegeacute_-_halmai_gabor_a_magyar_soros_alapitvany_elnoke-59426
Senye Péter
2017. április 18. 20:50
Úgy rémlik, elnöki rendszer máshol is előfordul a földkerekségen. Mi a baj vele?
3M..
2017. április 18. 20:18
Ha ezeket a szavazólapokat érvénytelenítenék, nincs kizárva hogy az ellenzék mégnagyobb arányú vereséget szenvedne. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!