Visszavásárolják a horvátok a Moltól az INA-t

2016. december 25. 10:23

Pert vesztett a horvát állam a Mollal szemben egy genfi választottbíróság előtt, ugyanis nem tudták bebizonyítani, hogy a Mol korrupció útján szerezte meg a horvát INA olajvállalat irányítási jogait. Ezt követően a horvát kormány arról döntött, hogy visszavásárolják a Mol INA-részvényeit. A magyar cégnek jelenleg 49,08 százalékos részesedése van az INA-ban.

2016. december 25. 10:23

Horvátország visszavásárolja az INA horvát olajipari vállalat részvényeit a Mol magyar olaj- és gázipari vállalattól – jelentette be Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján Zágrábban. A horvát kormány azután döntött az INA-részvényeinek visszavásárlásáról, miután értesült arról, hogy a Mol megnyerte a horvát állammal szembeni választottbírósági eljárást. A kabinet szándékáról értesítette a magyar felet.

A Mol 2013 végén nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), azt állítva, hogy a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait. 

A horvát kormány válaszul 2014 elején fordult a genfi nemzetközi választottbírósághoz. A horvát álláspont szerint viszont a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközlendő Mol-befektetések, és a Mol megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.

Plenkovic elmondta: a genfi döntőbíróság szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítási jogait, ezért a bíróság nem semmisíti meg a 2009-ben kötött megállapodást a Mol és a horvát kormány között. 

„Horvátország határozottan ellenzi a nemzetközi testület döntését és mindent megtesz, hogy lassítsa a folyamatot” – tette hozzá. A kormány ennek tükrében politikai döntést hozott, és elindítja az INA részvényeinek visszavásárlását a Moltól anélkül, hogy annak költsége növelné az államadósságot – hangsúlyozta Plenkovic. Mint mondta: erre vonatkozólag már kész tervekkel rendelkeznek, amelyekről bővebben a következő napokban adnak tájékoztatást. 

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

(MIT)

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr. Black
2016. december 26. 17:51
https://www.youtube.com/watch?v=mHKvIjkCNbA
=nessuno=
2016. december 26. 13:30
Államosíthatnák is...Egy mindenre elszánt, nemzeti kormány bármit megtehet a gonosz multikkal szemben. :D
noMores
2016. december 25. 23:23
Mi lenne, ha ők is az unorthodox gazdaságpolitikában kezdenének hinni, és államosítják az egészet a picsába. Orbánék vajon mennyire nyígnának, hogy ilyen nincs is?...
noMores
2016. december 25. 23:22
Mondjuk az nyilvánvaló, hogy korrupt ügylet volt. Érdekes, hogy Hernádi minden rendszerben kegyelt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!