Cseh külügyminiszter: a kvótarendszer már a múlt

2016. október 02. 14:53

A cseh külügyminiszter szerint a „kvótarendszer halva született gyerek, nem működőképes”. „Számomra ez már a múlt, de kellemetlen, hogy a politikai vita erről ilyen hosszú ideig tartott” – tette hozzá Lubomír Zaorálek. A magyarországi népszavazásról Schwarzenberg úgy vélekedik, hogy „túlságosan is színházi, és inkább Orbán Viktor belpolitikai céljait szolgálja”.

2016. október 02. 14:53

Európa kezdi megérteni, hogyha a menekültválság megoldása érdekében nem fog össze, akkor mindent elveszíthet – véli Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter. „Úgy látom, Európa kezdi tudatosítani, amit a pozsonyi uniós csúcstalálkozó is bizonyított, ha nem leszünk képesek összefogni, és nem hagyunk fel a bizonyíthatóan működésképtelen dolgokról folytatott vitáinkkal, akkor mindent elveszíthetünk” – jelentette ki Zaorálek a közszolgálati cseh televízió vasárnapi politikai vitaműsorában, a magyarországi kvótanépszavazással kapcsolatban.

A cseh diplomácia vezetője szerint a „kvótarendszer halva született gyerek, nem működőképes”, és megvalósításának eddigi eredménye nagyon gyenge. „Számomra ez már a múlt, de kellemetlen, hogy a politikai vita erről ilyen hosszú ideig tartott” – tette hozzá. Lubomír Zaorálek szerint Európának meg kellene változtatnia hozzáállását a migránsválsághoz, és az egyes országok részvételét a probléma megoldásában nemcsak a kvótákhoz való viszonyulás, hanem szélesebb alapon kellene értékelni.

Mi nem akarjuk megismételni mások hibáit, eddig senki sem bizonyította be nekünk, hogy lehetséges az eltérő kultúrájú régiókból érkező migránsok integrálása” – indokolta Zaorálek azt, miért utasítja el Prága és a V4-ek a kvótarendszert. Karel Schwarzenberg, a cseh képviselőház külügyi bizottságának elnöke, volt külügyminiszter szintén úgy látja, hogy Európa álláspontja migránsügyben kezd megváltozni, példaként az osztrák külügyminiszter nyilatkozatát hozta fel. „Kezdenek észhez térni” – jegyezte meg.

A magyarországi népszavazásról Schwarzenberg úgy vélekedik, hogy „túlságosan is színházi, és inkább Orbán Viktor belpolitikai céljait szolgálja”. Az ellenzéki politikus ugyanakkor megdicsérte a Bohuslav Sobotka vezette cseh kormányt, amely szerinte „sokkal értelmesebben” viszonyul a kvótaproblémához, mint a magyar kormány. „Magánvéleményem, hogy egy népszavazás ilyen kérdésekben mindig hiba, s ez a mostani voksolásra is érvényes” – jegyezte meg a volt cseh külügyminiszter.

(MTI

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
radír
2016. október 02. 16:07
A kvóta halott? Tényleg! Juncker az nyilatkozta franciául,hogy a szétosztás terve napirenden van.Az egész elképzelés véghezvitele Berlin érdeke,aki így szeretne megszabadulni az egymillió bevándorlótól.Miután a német nagyvállalatok tervei,a képzett munkaerőt adó bevándorlókról egy hamis és ostoba illúziónak minősült.
Mich
2016. október 02. 15:37
Miközben Magyarország harcol a kvótarendszer ellen, kívülállók (ennek hatására) mondhatják: "már halott!" de nekünk végig kell vinni a harcot: még nagyon messzi van a totális és hiteles visszavonás biztosítékokkal! Ez olyan, mintha egy focimeccsen azt mondja a másik csapat egyik tagja: nektek nem kell kapus, mi úgyse lövünk rá... Üresen hagynátok a kaput erre...? Ezt akarja Juncker, Schulz és ez a cseh is...
Anonymtalan
2016. október 02. 15:32
A kvóta rendszer akkor lesz a múlt ha már ténylegesen visszavonták és állandó elosztó mechanizmust sem indítottak el hozzá. Amúgy meg Cseh Szociáldemokrata Párt kampányolt nyár végén éppen az EU diktátumaival szemben migráns ügyvebn, talán jobb lenne hallgatni csehországi német gróf úr!
KannibálTatárÚr
2016. október 02. 15:16
A cseh wikiből: "Karel Schwarzenberg (* 10. prosince 1937 Praha), v německojazyčném prostředí také Karl zu Schwarzenberg, celým jménem Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas kníže ze Schwarzenbergu (německy Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Fürst zu Schwarzenberg), je český politik"... Karel Schwarzenberg (* 1937 december 10., Prága), Német nyelvű környezetben Karl zu Schwarzenberg, teljes neve Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas Schwarzenbergi herceg (németül Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Fürst zu Schwarzenberg), cseh politikus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!