Új török kormányfő: Elnöki rendszer kell!

2016. május 22. 16:32

Binali Yildirim új török miniszterelnök szerint a legfontosabb cél felváltani a régi alkotmányt egy újjal, és bevezetni az elnöki rendszert, amely Recep Tayyip Erdoğan államfő kezében összpontosítja a hatalmat.

2016. május 22. 16:32

Az Európai Uniónak tisztáznia kell álláspontját Törökország uniós tagságával és a migránsválság közös megoldásáról szóló akciótervben betöltött szerepekkel kapcsolatban, mondta Binali Yildirim, akit vasárnap a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja második rendkívüli kongresszusán a párt elnökévé választottak, és így a távozó Ahmet Davutoglu után ő lesz Törökország új miniszterelnöke.

A korábbi közlekedési, tengerészeti és hírközlési miniszter hozzátette: a legfontosabb cél felváltani a régi alkotmányt egy újjal, és bevezetni az elnöki rendszert, amely Recep Tayyip Erdoğan államfő kezében összpontosítja a hatalmat.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2016. május 22. 21:09
"Magyarország még nem tart ott, mint Törökország, de szeretné a törökök bátorságával végigjárni az utat." Fasza...
gudmen
2016. május 22. 18:18
a magyar alktományt is ugy kellett volna kezdeni...2 ciklusnál többet ne tölthessen egy bohoc sem a miniszterelnöki székben.. polgármesterek maximum 3-at...nem véletlenül találták ki ezt a hanyatlo nyugaton...pszichologia tanulmányok szolnak erröl és bizonyitott tény, hogy a hatalomban eltöltött 5 év után jelentös személyiségtorzulás léphet fel...elég csak a mi miniszterelnökeinkre nézni...
Lotti
2016. május 22. 18:03
Érdemes a dolgot európai szempontból tovább gondolni. A szultán hatalmának további erősítését (ami a helyi demokrácia szűkítését jelenti) nem hagyhatja szó nélkül az uniós elit. Talán lazítják a kapcsolatokat, és távolabb kerül egy török EU-s tagság "fenyegetése". Ez utóbbi ugyanis tragikus lenne.
Akitlosz
2016. május 22. 17:53
Le nem fizetett politikus sohasem munkálkodik a saját hatalma csökkentéséért, mert ez nyilvánvalóan ellentétes - lenne úgy normálisan - a saját érdekeivel. Azaz ez az új miniszterelnök csupán Erdogan bábja-
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!