Majdnem melegházasság: az olasz parlament megszavazta a melegek élettársi kapcsolatát

2016. május 11. 17:48

Csak a béranyaság és az örökbefogadás lehetősége hiányzik az olasz parlament által a melegpárok részére megszavazott élettársi kapcsolatból. Matteo Renzi olasz kormányfő ünnepnek nevezte a törvény megszavazását, a melegszervezetek ünnepelnek, a katolikus püspöki kar és a konzervatívok vereségnek tartják a lépést.

2016. május 11. 17:48

Szivárványszínű zászlókkal ünnepelték az olaszországi melegszervezetek szerdán a római képviselőház előtt annak a törvénycsomagnak a megszavazását, amely az olasz jogba bevezette a bejegyzett élettársi kapcsolatot, szabad utat engedve az eddig Olaszországban nem engedélyezett melegházasságoknak.  

Bizalmi szavazással az olasz parlament alsóháza 369 igen, 193 nem szavazattal és 2 tartózkodással elfogadta az olaszul úgynevezett „polgári uniót” bevezető törvényt. A felsőház február 25-én szavazta meg a javaslatot. Az olasz kormány kedden jelentette be, hogy bizalmi szavazással kívánja elfogadtatni a vitatott törvénycsomagot, amelyet Monica Cirinna, a balközép kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa dolgozott ki.    

A bejegyzett élettársi kapcsolat (civil union) jogi elismerése a hetero- és homoszexuális párokra egyaránt vonatkozik, a gyakorlatban azonban mindenekelőtt a melegházasságoknak ad szabad utat Olaszországban. A törvény nem használja a melegházasság kifejezést, de a jogszabályok értelmében mostantól az azonos nemű párok is az anyakönyvi hivatalokban regisztrálhatják kapcsolatukat, amelyet a heteroszexuálisokhoz hasonlóan a polgári bíróságon válással bonthatnak fel. A jogcsomag nem tartalmazza a béranyaságot, valamint kimaradt belőle az azonos nemű párok esetleges örökbefogadási lehetősége is.  

Évtizedes jogi mulasztás, ünnepnap   

Andrea Orlando olasz igazságügy-miniszter úgy nyilatkozott, a törvénycsomag évtizedes jogi mulasztást pótol. Olaszországban ugyanis eddig az évtizedek óta együtt élő meleg és leszbikus párok tagjai sem részesültek olyan alapvető jogokban, mint a kölcsönös egészségbiztosítás, özvegyi nyugdíj, öröklés.  

Matteo Renzi olasz kormányfő, a PD főtitkára Facebook-bejegyzésében ünnepnapnak nevezte a bejegyzett élettársi kapcsolat megszavazását. A PD 2013-as választási programjában ígérte meg az élettársi kapcsolatok jogi rendezését. Elemzők szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatokat bevezető törvénnyel Matteo Renzi a baloldali szavazóknak üzent, így kívánta elnyerni támogatásukat az ősszel esedékes alkotmányos népszavazásra, amelytől a Renzi-kormány sorsa is függ.

Marchini megtagadná a melegházasságok megkötését   

Az olasz püspöki kar vereségnek nevezte a törvényt. Az olasz katolikus mozgalmak januárban egymilliós tüntetéssel tiltakoztak a bejegyzett élettársi kapcsolatok elfogadása ellen. A férfi és nő közötti hagyományos házasság és család védelmét szorgalmazó Family Day katolikus mozgalom szóvivője, Massimo Gandolfini hangsúlyozta, az olasz katolikusok az őszi alkotmányos népszavazáson „megállítják” a Renzi-kormányt. 

Alfio Marchini, a Hajrá Olaszország (FI) jobbközép ellenzéki párt római főpolgármester-jelöltje bejelentette, ha júniusban őt választják meg az olasz főváros élére, megtagadja a melegházasságok kötését.

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. május 12. 11:31
A libbantak által beengedett migránsok hamarosan tiltakozni fognak, hogy Olaszországban továbbra sem megengedett a bejegyzett élettársi kapcsolat kecskékkel. Ez tűrhetetlen, hiszen, miként azt egy ide írogató közismert félnótás kinyilatkoztatta: a fejlődés nem állhat meg. És amíg egyetlen beteg lelkű perverz is elnyomatásban él - legyen szó buzikról, pedofilokról, zoo- vagy nekrofilokról - addig minden ballibnek küzdenie kell!
forsteandretredjemann
2016. május 12. 08:43
Nehéz ügy ez a liberalizmus. Lassan minden jogot kiharcolnak mindenhol a pederasztáknak, ezzel ezk meg is szűnnek védendő kisebbség lenni, hiszen ugyanolyanokká válnak mint a többiek. Aztán már csak néhány más egyre kisebb csoportocska - pedofil, nekrofil, stb) marad hátra a humán kisebbségek. közül. A férfiak gyermekszülési jogának kivívását követően már csak a megporzás és osztódás jogának kivívása marad hátra. Esetleg a tojásrakás joga. Természetesen a méhek, egysejtűek, tyúkok és hüllők kirekesztő náci stb. tulajdonságainak kiemelése mellett. Ez viszont egyre távolabb esik már az ostoba hétköznapi ember valóságérzetétől. A valósághoz ostobán ragaszkodó tömegek többsége számára már régóta abszurd humornak tűnik ez az egész. Egyre nagyobb átnevelőmunkát, fanatikusabb és vakabb aktivisákat igényel az Eszme életben maradása.
Vezetéknév Utónév
2016. május 11. 23:47
Mint mindenben, ebben is mi leszünk az utolsók.
Géká
2016. május 11. 21:40
valami itt van nekik nem? a: a franc tudja. végülis amíg nem egyházi esküvő van, addig semmi köze az adott egyháznak hozzá. Magyarországon amúgy a csak templomi esküvő sem érvényes jogilag és fordítva, az egyháznak nem kötelessége elismerni a nem általa kötött házasságokat. Szóval amíg ne kényszerítik az egyes egyházakat, hogy kötelező nekik azonos neműeket összeadni addig nem kell figyelembe venni mit mondanak erről b: ettől független egy államnak joga van kiterjeszteni vagy nem kiterjeszteni a házasságot azonos neműekre. Szóval ha nem terjeszti ki, akkor az teljesen legitim. Joghátrány nem éri a melegeket, mert egy meleg férfi meg egy meleg nő (vagy bármilyen férfi és nő) egymással házasodhat most is és két heteroszexuális férfi sem házasodhat össze. Szóval jogvédő nyavalygásnak sincs semmi alapja. c. ezt mindenhol csak népszavazással szabadna megpiszkálni. Semmire nem jó egy olyan házasság, amit a társadalom túlnyomó része elutasít sőt undorodik tőle. Azok a praktikus dolgok, amikre hivatkozni szoktak (öröklés, közös vagyon, etc.) ma is lezsírozható egy ügyvéddel 2 óra alatt házasság nélkül is. d: összefoglalva: baromira nem fontos ügy- egyházaknak szabad döntést adni, hogy akarnak-e ilyen párokat összeadni vagy sem. polgári esküvőkbe az egyháznak viszont nincsen beleszólása-nincs jogi diszkrimináció most sem, nem kell nyafogni- egy társadalomnak joga van úgy dönteni hogy nem terjeszti ki ezt az intézményt azonos nemű párokra, aki a társadalom része annak ezt el kell fogadnia- ilyen kérdésekben kell az adott társadalom többségi támogatása és nem elég egy parlamenti igen- a jobboldalnak nem kell így beszarni pár melegtől- a baloldalnak nem kéne picsogni ha valaki nem csinálhatja azt amit akar az még nem fasizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!