Csökkent a menekültek száma az EU-Törökország egyezmény hatására

2016. április 20. 17:00

Az EU-Törökország egyezmény következtében látványosan lecsökkent az illegális határátlépők száma a görög partokon – jelentette be szerdán Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke. Ennek feltétele azonban, hogy június végéig megszűnjön az uniós vízumkényszer a törökök felé, különben Törökország nem fogja magát tartani a megállapodáshoz.

2016. április 20. 17:00

Meredeken csökkent az Európai Unió határát illegálisan átlépők száma az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény életbe lépése óta eltelt időszakban - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke. A brüsszeli testület szerdán tette közzé friss jelentését a migrációs megállapodás végrehajtásáról, amelyben megállapították, hogy jelentős előrelépés történt az egyezmény gyakorlatba való átültetése terén.

Az Európába irányuló szabályozatlan menekültáradat megfékezését célzó egyezmény eredményei már megmutatkoznak az Égei-tengert szabálytalanul átszelő, Törökországból Görögországba tartó személyek számának csökkenésében – áll a dokumentumban. A bizottság tájékoztatása szerint a megállapodás március 20-i életbe lépését követő három hétben 5847 menedékkérő érkezett Törökországból a görög szigetekre, az azt megelőző három hétben viszont 26 878.

A Törökországból Görögországba érkezett migránsok közül eddig 325-öt toloncoltak vissza a hatóságok. Törökországból pedig 103 szíriai menekültet telepítettek át uniós országokba; Németországba, Finnországba, Hollandiába és Svédországba. „Törökországgal való együttműködésünk első vívmánya, hogy célba érni látszik az az üzenet, miszerint embercsempészekhez fordulni helytelen döntés. Az elmúlt három hét alatt az illegálisan belépők számának meredek csökkenését figyelhettük meg, amelynek most együtt kell járnia az áttelepítés legális lehetőségeinek hozzáférhetővé tételével a védelemre szorulók számára” – jelentette ki Frans Timmermans.

Vízumliberalizáció nélkül Ankara nem tartja magát a megállapodáshoz

Az értékelésben ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a helyzet megszilárdításához, valamint a menedékkérők visszatoloncolását és áttelepítését célzó műveletek összehangolt kivitelezéséhez további erőfeszítésekre és kötelezettségvállalásokra lesz szükség. Mint írták: a „végrehajtás nagyobbik része még előttünk áll”. „A bizottság továbbra is aktív szerepet vállal az EU-török megállapodás teljes körű és megfelelő idejű végrehajtása érdekében” – mondta Timmermans. A bizottság pedig arra figyelmeztetett, hogy a végrehajtás kezdeti fázisában elért jelentős előrehaladást a következő fázisokban fokozni kell, a tagállamoknak több támogatást kell nyújtaniuk Görögországnak, továbbá több kötelezettségvállalásra van szükség az áttelepítések, az áthelyezések és az uniós ügynökségek támogatása terén.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint május 4-én ismertetik a Törökországra vonatkozó vízumliberalizációról szóló friss jelentést, és amennyiben Ankara megteszi a szükséges intézkedéseket, a jelentéshez egy jogalkotási javaslat is kapcsolódni fog a Törökországgal szembeni vízumkényszer eltörléséről. Ahmet Davutoğlu török kormányfő kedden leszögezte, hogy amennyiben nem törlik el az országával szembeni uniós vízumkötelezettséget június végéig, Ankara nem fogja tartani magát a migrációs megállapodásban foglaltakhoz. Az Európai Unió és Törökország vezetői márciusban abban állapodtak meg, hogy minden érintett ország, így Törökország is felgyorsítja a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedések meghozatalát, és ha minden feltétel teljesül, akkor legkésőbb június végéig megszűnik a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer.

A március 18-i EU-török megállapodás keretében április 4-én megkezdődött azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy maguk elzárkóztak a kérelem benyújtásától. A megállapodás értelmében az EU-tagországok ezért cserébe – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. július 07. 13:56
Idióták, és annak nézik a nemzetállamokat is.
Haka Pc
2016. április 27. 11:25
Ja, Európába ugyan annyi fog jutni, de még pénzbe is kerül, és még a töröknek álcázott tenorista is kap EU vízumot. Jó üzlet volt, mi? :)
Haka Pc
2016. április 27. 11:25
Csak elemet cserélnek bennük.
hátakkor
2016. április 21. 10:56
A bolhatudós : ugorj bolha! Bolha ugrik. Kicsípi egyik lábát, "ugorj bolha!." Ugrik. Kitépi az összeset. Bolha nem ugrik.Tudós: a bolha füle a làbában van..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!