Ünneplő keresztények közt robbantottak Pakisztánban

2016. március 28. 09:51

Legalább hetvenen meghaltak és háromszázan megsebesültek a kelet-pakisztáni Lahor városában, amikor egy pokolgépes merénylő felrobbantotta magát egy park bejáratánál, ahol keresztények húsvéti ünnepséget tartottak. Az áldozatok közt sok a nő és a gyerek. A támadást a Dzsamat ul-Ahrar nevű tálib szervezet vállalta magára, akik Navaz Sharif miniszterelnöknek akartak üzenni a merénylettel.

2016. március 28. 09:51

Öngyilkos merénylő robbantott vasárnap este a kelet-pakisztáni Lahor város egyik nyilvános parkja előtt – írja az MTI alapján a Magyar Idők. A BBC szerint a merényletben legalább 70-en vesztették életüket és több mint 300-an megsebesültek – közölték a hatóságok, akik az áldozatok számának növekedésétől tartanak. Az áldozatok és a sérültek többsége nő vagy gyerek. A Gülsán-e-Ikbál parkban keresztények húsvéti ünnepséget tartottak.

A robbanás a park főbejáratához közeli parkolóban történt, amely közel van a játszótérhez – közölte a Samaa News hírcsatorna. Helyi sajtóértesülésekből úgy tudni, hogy a pokolgépet valószínűleg egy motorhoz rögzítették, azonban tűzszerészek szerint a merénylő a nyolc-tíz kilogrammnyi robbanószert a testére rögzítette. A BBC információi szerint a pokolgépbe golyóscsapágyakat építettek. Haider Asraf, rendőrségi vezető szerint az öngyilkos merénylő a pokolgépet a motorparkolóban hozta működésbe éppen akkor, amikor a ünneplők elhagyták a parkot. A mentők elmondása alapján a helyszínen mindent elárasztott a vér és a park emberi darabokkal volt tele, ahol a szülők keresték eltűnt gyermekeiket.

A pakisztáni hadsereg is időközben a merénylet színhelyére érkezett és a sebesültek elszállításában segédkezik. Lahor városának parkjait a hatóságok bezárták, és felszólították a lakosokat, hogy maradjanak otthon. A terrortámadás elkövetését a Dzsamat ul-Ahrar nevű iszlamista csoport vállalta, amely a pakisztáni tálib szélsőséges mozgalom egyik szárnyához, a Tehrik-e Talibán szervezethez köthető.

A miniszterelnöknek üzentek a támadással

Lahor Pakisztán egyik legliberálisabb és leggazdagabb városa, amely város a miniszterelnök, Navaz Sharif politikai hátországát jelenti. A városban az utóbbi években relatív kevés támadás volt. A miniszterelnök Egyesült Királyságba tervezett útját elhalasztotta és szomorúságát fejezte ki az ártatlan életek kioltása miatt. A támadást a pakisztáni elnök is elítélte, és a regionális kormány háromnapos gyászt jelentett be a merényletek kapcsán.

Pakisztánban a sikeres katonai fellépés ellenére a kormányellenes tálibok kisebb csoportjai képesek támadni. A Dzsamat ul-Ahrar nevű szervezet az utóbbi hónapokban több merényletet is elkövetett pakisztáni civilek és biztonsági célpontok ellen. A tálibok egykor kiterjedt területeket tartottak ellenőrzésük alatt az ország északnyugati részében, de a 2009-ben kisebb, elszigetelt területekre szorították vissza őket.

Ehsanullah Ehsan, a Dzsamat ul-Ahrar szóvivője kijelentette: a merénylettel a miniszterelnöknek akarnak üzenni, hogy ott vannak Lahorban. A szóvivő további merényletekkel is fenyegetőzött.

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2016. március 28. 20:24
Miközben a katolikus pápa timbuktu néger migók lábát mosta. Gratulálok! Talán a sajátjaival foglalkozhatna egy kicsit jobban...
balbako_
2016. március 28. 20:06
És aki azt hiszi ezek után, hogy az iszlám domesztikálható Európában, hát az sem normális az biztos!
duzur
2016. március 28. 19:12
Jól néz ki a 21.század is! Tiszta örület! Vallás, ideológia, csak ürügy. Alapvetö, az ember örökös törekvése a hatalomra és a velejáró vagyonra.
Morgen
2016. március 28. 18:23
Ez a háború nagyon érdekes. Mintha fantomok vívnák ártatlan emberek ellen. Egyszer csak kinőnek a földből , majd minden legális hatalom előtt rejtetten szárba szökkennek és mindig gyalogokat találnak el. Szinte világszerte hálózatokat hoznak létre és "lehetetlen" megakadályozni azt, hogy bárhol lecsapjanak. minderre rendelkezésükre áll a finanszírozás és a végtelen tolerancia. Ennyire eszköztelenek a nagyhatalmak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!