Szijjártó a migránsokról: Ilyen emberekkel akarjuk a jövő Európáját építeni?

2016. március 04. 11:38

Az európai politikusok rosszul kezelték a migrációt és ezzel bátorítást adtak azoknak az erőszakos embereknek, akik most rendőrökre támadnak, kerítéseket döntenek le – mondta Szijjártó Péter péntek reggel az M1 műsorában. A külgazdasági és külügyminiszter beszélt arról is, hogy csalódást keltőnek tartja Tőkés László romániai kitüntetésének visszavételét. A miniszter hozzátette: Magyarország és Románia kapcsolatát fejleszteni kívánják, de ez a döntés nem illik bele ebbe a kontextusba.

2016. március 04. 11:38

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az európai politikusok jelentős része rosszul kezelte a migrációt, bátorítást adtak azoknak az erőszakos embereknek, akik rendőröket támadnak meg és kerítéseket akarnak kidönteni. „Komolyan gondoljuk, hogy ilyen emberekkel akarjuk építeni a jövő Európáját?” – tette fel a kérdést péntek reggel az M1 műsorában.

Szijjártó úgy látja, az európai politikusok egy része kezd kijózanodni és látja, hogy ami Európa külső határainál történik, az elfogadhatatlan. Mint mondta: reméli, hogy hétfőn az Európai Tanács ülésén „egy jövőorientált megoldás” születik, s mindenki nemcsak kimondja, hogy „a határainkat meg kell védeni, csak azokat kell beengedni, akik szabályosan jönnek Európába”, hanem e szerint is cselekszik.

A macedón-görög határnál lévő helyzettel kapcsolatban azt hangsúlyozta: Görögországban nincs háború, nincs elfogadható magyarázat arra, hogy az emberek miért akarnak áttörni a két ország határán, miért támadnak rá azokra rendőrökre, akik meg akarják védeni az országuk határát. Mint megjegyezte: a határátlépésnek megvan a nemzetközi procedúrája, a határállomáson keresztül, útlevéllel vagy menekült státuszt benyújtásával.

A miniszter értetlenül áll Tőkés László kitüntetésének visszavonása előtt

Szijjártó Péter csalódást keltő döntésnek nevezte Tőkés László európai parlamenti képviselő, nyugalmazott királyhágómelléki református püspök romániai kitüntetésének visszavonását. A külügyminiszter kiemelte: Tőkés László elévülhetetlen érdemeket szerzett Románia közelmúltbeli történelmében.

Kitért arra is, hogy legutóbbi látogatásakor a román külügyminiszter és miniszterelnök is konstruktív hangnemet ütött meg. A miniszter szerint a román elnök döntése abba a kontextusba sem illik, miszerint a két ország kapcsolatrendszerét fejleszteni kívánják.

Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Basescu volt román elnöktől a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát az 1989-es forradalom és a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében. Klaus Iohannis román elnök csütörtökön visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2016. március 30. 22:53
Csak Angi mama akarja!
liberálzöld.
2016. március 06. 03:43
És hát az a 100 ezer Ukrajnai menekült, az semmi? Belőlük nem lehet Európát építeni? Hát igaz, nem létező dologból elég nehéz bármit is építeni, de hát ez ne zavarjon. Eddig sem zavart.
liberálzöld.
2016. március 06. 03:43
Petyka, ti nem a jövő Európáját akarjátok építeni. Ti a jövő Fityisztánért dolgoztok!
csuka
2016. március 06. 03:42
"Balog Zoltán is visszavett egy kitüntetést csakhogy a BALLIBet kiszolgálja! Na ez az aljas cselekedet! Ez nem Romániában történt, hanem itt M.o.-on!!! A BALLIB miatt emlékművek, szobrok nincsenek felavatva, a ballib és az USA kiszolgálása miatt szobrok felállítását tiltjátok meg...... Ezek is csalódáskeltőek, nem is akár milyen! Itt történnek a jelenben!" ---- Ilyen egyformák ezek az ügynökök. Ügynök itt, ügynök ott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!