Merkel: Minden tagállam részt vesz a menekültek Törökországból való áttelepítésében

2016. március 18. 08:56

Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy elvben minden tagállam részt vesz a szír menekültek Törökországból való áttelepítésében. A politikus ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a vízummentesség megadásáért Törökországnak meg kell felelnie az emberi jogi normáknak és részt kell vennie az Európába való illegális bevándorlás megszüntetésében.

2016. március 18. 08:56

A vízummentesség bevezetéséhez Törökországnak el kell fogadnia és be kell tartania a szükséges nemzetközi jogi normákat – jelentette ki Angela Merkel német kancellár az uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének első tárgyalási napját követően, péntek hajnalban tartott sajtótájékoztatóján. 

Hozzátette, hogy Törökország már sokat tett a vízummentesség bevezetéséért, de további erőfeszítésekre van szükség a menekültek nemzetközi jogainak betartásáért, és hangsúlyt kell helyeznie az emberi jogi normák teljesítésére is.

A pénteki tárgyalás nem lesz könnyű – mondta a kancellár hozzátéve: általános készség volt tapasztalható a tárgyalópartnerek körében arra, hogy felgyorsítsák a korábban egyeztetett, a szíriai menekültek ellátásának költségeit támogató 3 milliárd euró kifizetését. A kívánt eredmény elérése és fenntartása végett az unió kész további 3 milliárd euró folyósítására 2018 végéig – tette hozzá.

Merkel: Törökországnak viszont meg kell akadályoznia az illegális bevándorlást

Elmondta, hogy elvben minden tagállam részt vesz a szíriai menekültek Törökországból való áttelepítésében, amit azonnal el kell kezdeni, ha Törökország megkezdi az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok visszafogadását. A megállapodás-tervezet szerint minden illegálisan Görögországba érkezett és Törökország által visszafogadott szíriai állampolgárért az unió egy szíriai menekültet fogad be Törökországból.

Merkel kiemelte, hogy az Ahmet Davutoğlu török kormányfő által március 7-én váratlanul előterjesztett javaslatok teljesítése érdekében Törökországnak mindent meg kell tennie az embercsempészek hálózatának felszámolásáért. Vállalnia kell, hogy intézkedéseket hoz és együttműködik az unióval és a szomszédos országokkal annak érdekében, hogy megakadályozza az illegális migráció újabb, Európa felé vezető tengeri és szárazföldi útvonalainak kialakulását.

Felhívta a figyelmet, hogy a görögországi humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében az uniónak gyorsan kell reagálnia és anyagi áldozatot kell hoznia az országra nehezedő nyomás enyhítéséért. 

Hollande: A problémát Szíriában kell felszámolni

François Hollande francia elnök kijelentette, hogy nem tud egyértelműen kielégítő megegyezést garantálni a pénteki EU-török tárgyalásokat illetően.

Hozzátette: átfogó megoldásra kell törekedni a migrációs válság tekintetében. Még ha sikerül is megegyezésre jutni, és az abban foglaltak értelmében intézkedések is életbe lépnek a migrációs beáramlás csökkentésére, hosszan tartó eredményre csak akkor lehet számítani, ha a problémát a gyökerénél, vagyis Szíriában sikerül felszámolni – hangsúlyozta.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. április 18. 23:29
Ez pont olyan vicces Merkel részéről, mint Pukli ultimátuma.
Teknős
2016. március 20. 12:51
Vicces. Angela Merkel, mint orosz ügynök, a németek annyira ütődöttek, meg az őket követő liberális szemétláda és/vagy idióta liberális bagázs, hogy még egy koherens konteot se tudnak összehozni. http://index.hu/kulfold/2016/03/18/kemek_haborujava_fajult_a_menekultvalsag/ Na, szóval, az oroszok szállítják a németeknek a menekülteket, Angela pedig segít neki. Willkommenskultur az oroszok nyakába varrva. Nagyon jól szórakozom.
választópolgár
2016. március 20. 10:26
"A vízummentesség bevezetéséhez Törökországnak el kell fogadnia és be kell tartania a szükséges nemzetközi jogi normákat" Mit is monda korán a "hitetleneknek" tett ígéretről? semmis, nyugodtan lehet hazudni nekik, sőt dicsőség csellel átverni őket.
Kanóc
2016. március 19. 15:40
Az öldöklő angyal megállíthatatlanul gyilkol tovább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!