Megállapodott a migrációs egyezményről az EU és Törökország

2016. március 18. 17:17

Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének közlése szerint az uniós és a török vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon megállapodtak a migrációs egyezményről. Törökország visszavesz illegális migránsokat, cserébe az EU menekülteket vállal át Törökországtól. A török állampolgárok már nyártól kezdve vízummentesen utazhatnak Európába, a Törökországnak nyújtott segítséget pedig hárommilliárdról hatmilliárdra növelik.

2016. március 18. 17:17

Megállapodtak az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezményről az uniós és a török vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon - jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A volt lengyel kormányfő a Twitteren közölte, hogy egyhangú megállapodás született a tanácskozáson.

A tárgyalások sikeres lezárásáról számolt be Taavi Roivas észt miniszterelnök is, aki szerint az egyezmény fordulópontot jelenthet a menekültválság kezelésében. Mint hangsúlyozta, döntő fontosságú az elfogadott alkuban foglaltak azonnali végrehajtása, amelyhez a felek mindegyikének hozzá kell járulnia.

A Politico összegzése szerint Törökország visszavesz illegális migránsokat, cserébe az EU menekülteket vállal át Törökországtól. A török állampolgárok már nyártól kezdve vízummentesen utazhatnak Európába, a Törökországnak nyújtott segítséget pedig hárommilliárdról hatmilliárdra növelik. Emellett az EU megnyit egy újabb „fejezetet” az ország EU-csatlakozási tárgyalásaiban. 

Mindenki elégedett

Az Európai Unió és Törökország pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján létrejött migrációs egyezmény teljes mértékben összhangban van az uniós és a nemzetközi joggal – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az ülést követően. Sajtótájékoztatóján a volt lengyel kormányfő hangsúlyozta, az Európába irányuló irreguláris migráció megfékezését célzó megállapodás március 20-án lép hatályba. Tusk szerint kiegyensúlyozott egyezményt sikerült tető alá hozni, amely elfogadható a felek mindegyike, köztük Ciprus számára is. Az Európai Tanács elnöke mindazonáltal hangsúlyozta, a törökökkel való megállapodás csak egyik eleme az unió átfogó migrációs stratégiájának. Kifejtette, szükség van az EU külső határainak megerősítésére, a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartására és a schengeni rendszer védelmére.

Ahmet Davutoğlu török kormányfő szerint is nagyon fontos, történelmi jelentőségű megállapodás született a migrációs válság kezeléséről Törökország és az Európai Unió között. Sajtótájékoztatóján a török miniszterelnök hangsúlyozta, hogy országa közös sorson, közös kihívásokon és közös jövőn osztozik az Európai Unióval. Mint mondta, a tanácskozáson tisztességes egyezményt sikerült kötni a menekültválság jelentette költségek és terhek megosztásáról.

Összesen 198 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
popzene
2016. szeptember 19. 01:53
A Vezér aláírta. Magyar állampolgárként estleg őt kérdezd először.
popzene
2016. szeptember 19. 01:53
És mindezt Orbán is aláírta? :DDDDDDDDDDDDDDDDD
popzene
2016. szeptember 19. 01:53
Orbánnal, aki szintén beleegyezett, mit csináljunk?
popzene
2016. szeptember 19. 01:53
Ki más?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!