Iszlám jog uralkodhat majd évekig a brit parlament épületében

2016. február 03. 08:31

Évekre saría alapján működő kormányzati épületbe költözhet a londoni parlament, mivel a Westminster-palotát ideje felújítani. A kinézett ideiglenes székhely azonban egy iszlám konzorciumhoz tartozik, ahogy több minisztériumi épület is – írja a Válasz.hu.

2016. február 03. 08:31

Egy iszlám jog, a saría alapján működtetett épületbe költözhet ideiglenesen a brit parlament a Daily Mail és a Times szerint – írja a Válasz.hu

A brit törvényhozás épületét, a Westminster-palotát ugyanis a huszadik század közepe óta folyamatosan javítgatják, és igencsak ráférne egy nagygenerál. Ráadásul sok az azbeszt a belső terekben – az pedig a magyar panelekben is sokfelé okozott tragédiát. A teljes felújítást és a képviselők költöztetését régóta halogatják a bonyodalmak miatt, de most már nagyon itt az ideje rászánni az energiát. 

A parlamentnek legalább hat évig kellene máshol üléseznie. A kormányzati negyedhez való közelsége miatt az egyik nyerő ötletnek az Egészségügyi Minisztérium székháza, a Witehall 79 alatt található Richmond House tűnt igen jó választásnak.

Azonban kiderült, hogy ez az épület két másikkal együtt – az úgyszintén ehhez a minisztériumhoz tartozó, lambethi Wellington House-zal és a Nemzetközi Fejlődés Minisztériuma (Department of International Development) tulajdonában álló Whitehall 22-26.

Mindez azt jelentené, hogy tilos lenne az épületben az alkoholfogyasztás és nem lenne benne bár. Egy tory képviselő, Andrew Bridgen azt mondta a Mailnek: azt ugyan el tudja képzelni, hogy ne legyen bár a parlament épületében, de hogy a saría alá tartozzon, azt nem.

A tiltott kamatszedést megoldják

A minisztériumi épületeket a jobboldali kormány még 2014-ben adta el csendben egy iszlám konzorciumnak, és azóta visszabéreli tőlük. David Cameronék ugyanis kitalálták, hogy Londont a nyugat-európai iszlám pénzügyi rendszer központjává teszik. Az iszlámban tilos kamatot szedni, de ezt áthidalják a szukuknak nevezett kötvények segítségével. A kötvényt vásárló befektetők nem kamatot, hanem nyereségrészesedést kapnak.

Így már vallásilag is rendben van az ügylet, és hogy még inkább rendben legyen, a szerződésbe belefoglalták, hogy az épületekben nem folyhat a sária előírásait sértő tevékenység, például alkoholfogyasztás – teszi hozzá a Válasz.

 
 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. február 03. 10:16
Röhejes lenne, ha nem lenne nagyon szomorú.
drkovax
2016. február 03. 09:45
Na, annyi az angolok kedvenc, zsebben hordott lapos üvegeinek ...
Gombóc XVI. Artúr
2016. február 03. 09:40
Hát jobb is, ha kezdenek hozzászokni a britek a sariához. Így nem lesz majd annyira szokatlan néhány év múlva...
Hirundo
2016. február 03. 09:36
Hogy lehetséges az, hogy az Őfelsége angliai kormányának épületeiben saría jog uralkodjon? Hogy engedhet meg magának ilyesmit egy állam?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!