„Térj át, vagy meghalsz!” – a hazájukból érkező terroristáktól rettegnek a szírek Göteborgban

2015. október 17. 10:46

Fenyegető feliratok tűntek fel svédországi szír üzleteken a közelmúltban. Az országban élő szír keresztények attól félnek, hogy terroristák érkeznek Szíriából. Egy szociáldemokrata politikus a nácikhoz hasonlította, és a legveszélyesebb terrorszervezetnek nevezte az Iszlám Államot.

2015. október 17. 10:46

Göteborgban az elmúlt hetekben több üzletre is az Iszlám Állammal szimpatizáló feliratot festettek – számol be a The Local svéd kiadása. Az egyik graffitit egy szír származású keresztény család pizzériájára festették fel, a 16 éves fiú, Jacob Asmar szerint nagyon félnek. Mint mondta, határozottan megváltozott a hangulat a városban, ahogy újabb és újabb tömegek hagyják el a háborús Szíriát.

„Akik Göteborga jönnek (...) nem hinném, hogy mind jó emberek. Azt hiszem, sokan ehhez a terrorcsoporthoz tartoznak. Azt akarják, hogy Európa is olyan legyen, mint ők, és ezért jönnek Európába.” – nyilatkozta Asmar, aki már Svédországban született. Édesapja, Juszuf Asmar a helyi Göteborgs-Postennek a zsidók '30-as évekbeli németországi üldöztetéséhez hasonlította a történteket, azt mondta, akkor volt szokás, hogy Dávid-csillagot festettek a zsidók üzleteire.

Iszlám Állam = nácik

Mintegy tízezer szíriai keresztény él Svédországban, vezetőik csütörtök éjjelre válságtanácskozást hívtak össze a történtek miatt. Egyikük, Joszef Garis szerint Göteborg egyike az Iszlám Állam toborzóközpontjainak. 

Mona Sahlin, a svéd szociáldemokraták korábbi pártelnöke, aki jelenleg az ország szélsőségek elleni koordinátora pénteken a svéd közrádióban a nácikhoz hasonlította az Iszlám Államot, amit a világ legveszélyesebb terrorszervezetének nevezett: „Remélem, hogy az emberek ugyanúgy tekintenek az Iszlám Állam zászlajára, mint a horogkeresztre!”

Jonas Ransgård, a jobbközép Mérsékelt Párthoz tartozó göteborgi önkormányzati vezető azt mondta a rádiónak, hogy „az egyéneket célzó fenyegetések Göteborg és Svédország számára is veszélyt jelentenek”. Hozzátette: „Ez gusztustalan, elfogadhatatlan és nagyon súlyos.”

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2015. október 18. 11:37
Lehet, hogy Orbán kiűzte az iszlamistákat (bár szerintem még nyalni fogja a seggüket ahogy ismerem)de a Keresztény Államtól semmi sem védi meg a magyarokat, de a fiatalokat főleg nem.
zazriveczazseni
2015. október 18. 10:43
A svédek demokráciája, de ha így haladunk az európai demokráciák most ássák saját sírjukat.
zoles
2015. október 18. 01:27
Kíváncsi lennék, hogy ha Budapestre beköltözne pár tízezer iszlám "menekült", akkor a belvárosi liberálisok hová menekülnének előlük? Merthogy megtalálnák őket az biztos!
kuwiq
2015. október 17. 19:26
Váratlan fordulat, ki hitte volna, hogy vannak köztük terroristák? A sok munkára éhes agysebész közt ki tudja, hogy rejtőztek el!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!