День Победы: katonai parádéval ünnepelte Moszkva a Győzelem Napját

2015. május 09. 07:46

Oroszország egyik legnagyobb nemzeti ünnepének délelőtti moszkvai programját, a világháborús győzelem emlékére tartott katonai parádét az RT videóján követheti végig.

2015. május 09. 07:46

Oroszországban egyébként is a legnagyobb ünnepek közé tartozik a Győzelem Napja, idén azonban különösen nagy várakozások előzték meg a rendezvénysorozatot, tekintettel a kerek évfordulóra. A náci birodalom 70 éve, május 7-én kapitulált, amit az oroszok hagyományosan 9-én ünnepelnek, főként katonai parádékkal. 

Az utcák ilyenkor megtelnek a győzelem jelképét, a fekete-narancs György-szalagot viselő civilekkel, katonákkal és idős veteránokkal. Minden településen megemlékeznek valamilyen formában, a nagyobb városokban katonai díszszemlével, és légibemutatóval. Több helyen külföldi alakulatok is csatlakoztak a felvonuláshoz, Kalinyingrádban és Murmanszkban pedig a hadihajók látványos szemléje a fő program.

A Vörös tér ezen a napon zárva van a nagyközönség előtt, csak meghívóval lehet belépni. A vendégségbe érkező állami delegációkat az elnök személyesen fogadta a Kremlben. Reggel az alakzatban felvonuló katonai egységeké volt a főszerep. Vlagyimir Putyin elnök beszéde után korabeli és új harckocsik, illetve egyéb hadi járművek gurultak végig a macskaköveken. Végül a légierő helikopterei, vadászgépei és bombázói repültek el a Kreml fölött fegyelmezett kötelékben, például 70-es számot formázva, vagy az orosz nemzeti lobogó színeivel megfestve az eget.

Magyarország nagyköveti szinten képviseltette magát az eseményen, annak ellenére, hogy Áder János köztársasági elnök is meghívást kapott. A Moszkvába látogató Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a későbbi megemlékezésen részt vesz, de a katonai bemutatón nem.

A parádé technikai felhozatala évekig nem változott jelentősen, idén viszont meglepően sok új eszköz debütált a fővárosban. Egyebek mellett bemutatkozott a Tájfun-U, az Ural új katonai szállítójárműve, a Kurganyec-25 és a Bumeráng nevű páncélozott harcjárművek, illetve a T-14 Armata harckocsi. Utóbbi váltaná éveken belül az egyre korszerűtlenebbnek számító T-90-eseket. 

Az új tankkal egy apróbb malőr is megesett az elmúlt napokban. A T-14 Armatát csodatanként harangozta be a sajtó, első hivatalos szereplését izgatottan várták a hadiipar iránt érdeklődők. A parádé főpróbáján viszont az egyik Armata lerobbant, el kellett vontatni. Az orosz televízió kommentátora betervezett gyakorlatról beszélt, de az eszközt gyártó cég vezérigazgató-helyettese később elszólta magát, mikor a Twitteren a tank vezetőjét mentegette, mondván, az oktatásuk még folyik, és nagyon izgulnak a katonák az új járművekben.

A Vörös téren tartott katonai parádé helyi idő szerint kora délután ért véget. 

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2015. május 10. 18:18
Ezért vannak beszarva a jenkik. ps: Az oroszok 2020-ig három haderőnem (százazföldi-, tengeri-, légi-) teljes korszerűsitését fogja végrehajtani.
Cassi
2015. május 10. 11:33
A "Győzelem napja" egy kolosszális, bibliai méretű átverés megünneplése. Még soha a történelemben nem vertek át úgy népet, mint a Sztálin csizmája alatt éljenző és rakásra hulló oroszt. És még mindig nincs vége...
Brókerkormány
2015. május 10. 08:17
egysegelem "Es termeszeten emellett rengeteg amerikai erdekeltseg van a vilagban, amit szinten a hadsereg biztosit. " Saját magad lepkezed le a cionista dikktatúrát!!!!!!!!!! Saját magad ismered el hogy HAZUGSÁG az amit 40 éve szajkóznak hogy csak demokratizálnak Az usa hegemóniáról és érdekekről van mindig szó és mindig mások kárára
Brókerkormány
2015. május 10. 08:13
Erre a "világháborús" felismerésre - többek között - azért jutottam, mert szöget ütött a fejembe Cion bölcseinek 7. sz. Jegyzőkönyvében a következő szöveg. "A fegyverkezés fokozása, a rendőrség létszámának növelése - mindez lényeges a fent említett tervek végrehajtásánál. El kell érnünk, hogy a világ összes államában rajtunk kívül csak proletártömegek, valamint egynéhány, érdekeinket kiszolgáló milliomos (Porosenko...), rendőrség és katonaság legyen. Forrongást, viszályt és ellenségeskedést kell előidéznünk egész Európában és az Európával fennálló kapcsolatok révén 'más földrészeken (!) is'. Ebből kétszeres hasznot húzunk. Egyrészt sakkban tartjuk az összes országot, mert ezek nagyon is jól tudják, hogy megvan a hatalmunk ahhoz, hogy bármikor tetszés szerint nyugtalanságot okozzunk, vagy helyreállítsuk a rendet. Minden ellenszegülésre azzal kell tudnunk válaszolni, hogy annak az országnak szomszédaival, amely szembe merészel helyez kedni velünk, háborút viseltetünk az ellenszegülő ellen; ha pedig ezek a szomszédok megkockáztatnák, hogy közösen lépjenek fel velünk szemben, világháború (!) kirobbantásával kell védekeznünk."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!