Munkaközpontúvá alakítja Dánia a menekültintegrációt

2015. május 10. 09:18

Legalább heti tíz óra közmunkát kellene végeznie az ellátásért cserébe a menekülteknek Dániában egy új javaslat szerint. A kormány szerint az eddigi integrációs program nem volt elég jó: most munkaközpontúvá alakítanák az integrációt. Ennek részeként nyelvtanfolyamot és egyéb képzéseket is elvégezhetnek a menekültek.

2015. május 10. 09:18

Az MTI híre szerint dán szociáldemokrata kormánypárt arra számít, hogy kevesebb bevándorló és menekült érkezik az országba, ha a parlament elfogadja azt a javaslatukat, amely szerint az érintetteknek legalább heti 10 óra közmunkát kell vállalniuk az ellátásért cserébe. A javaslat egyik oka, hogy kiderült: a 2002-2003-ban érkezett bevándorlóknak csak negyede dolgozott tíz évvel később. A foglalkoztatási minisztérium szerint nem volt jó az integrációs program.

Morten Bodskov, a párt képviselője, volt dán igazságügyi miniszter a magyar köztévé híradójának nyilatkozva azt mondta: felelősséggel tartoznak minden menekültért és ki is veszik részüket az európai felelősségvállalásból, mind anyagilag, mind azzal, hogy sokukat befogadják. Ez ugyanakkor nem lehet kontroll nélkül megtenni, gátat kell szabni a menekültek áradatának – jelentette ki a politikus, aki szerint már attól érezhetően csökkent a bevándorlók száma, hogy a dán parlament megkezdte a törvény vitáját.

Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök újévi üzenetében beszélt először arról, hogy új integrációs programot dolgoznak ki, amelynek részeként a menekülteknek dolgozniuk kell az államtól kapott pénzügyi ellátásért, az erről szóló javaslatot terjesztették elő a koppenhágai parlamentben. A kormányzat azt szeretné, ha a szabályozás júliustól életbe lépne.

A program neve „Hozzá kell járulnod”, célja, hogy minél hamarabb munkához jussanak a bevándorlók. A menekülteknek, illetve a családegyesítéssel ide érkezetteknek három hónapon belül kéne munkát találnia, ami lehetne akár a közmunkához hasonló „hasznos munka” is (nyttejob). Ezzel együtt nyelvoktatást is kapnának, illetve a harminc éven aluliak egyéb képzéseken is részt vehetnének, ami segítheti az elhelyezkedésüket.

Munkaközpontúvá akarjuk tenni az integrációt. Minden Dániába érzekőznek hozzá kell járulnia. (…) Gyors lépéseket kell tennünk, hogy közelebb hozzuk a menekülteket és a cégeket” – mondta Helle Thorning-Schmidt miniszterelnök.

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2015. május 11. 09:01
Wiesenthal Institut!Achtung!!!! Organisation Todt! Csak a fejét, hogy meg ne sántuljon!
tango47
2015. május 10. 18:36
Heti 10 órát? RABSZOLGATARTÓ FASZISTÁK!
választópolgár
2015. május 10. 14:11
"kiderült: a 2002-2003-ban érkezett bevándorlóknak csak negyede dolgozott tíz évvel később." Tehát 13 évig el lehet lébecolni a dán adófizetők pénzén. Nyíltan beismerték, hogy a "bevándorlók" (élősködő honfoglalók,ellenben mecseteket és nőket követelők) háromnegyede nem dolgozik, csak úgy él, mint a kuvaiti sejkek. Reggel felkelnek, majd serényen morfondírozni kezdenek, békésen szemlélődve nézegetik az őket eltartó idióta dolgozó dánokat. Gratulálok,Dánia.
várúr
2015. május 10. 14:09
Heti tíz (10) óra... Rabszolgaság, feleim.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!