Bosnyák védelmi miniszter: Országunkban probléma a terrorizmus

2015. április 28. 19:54

Bosznia-Hercegovinának szembe kell néznie azzal, hogy az országban jelen vannak a szélsőséges ideológiák, és problémát jelent a terrorizmus, jelentette ki Dragan Mektic boszniai védelmi miniszter kedden Szarajevóban.

2015. április 28. 19:54

A bosnyák védelmi miniszter megerősítette, hogy a rendőrség elfogott egy férfit, aki korábban Szíriában járt, és az utóbbi hónapokban intenzív kapcsolatban állt az elkövetővel, és közölte, hogy még egy személy kapcsolatba hozható a támadással. A boszniai állami nyomozó és védelmi hivatal kedd délután elfogta ezt a férfit is.

Kasim Mehidic egy jól ismert helyi üzletember, aki a vahhábita mozgalom tagja, írta internetes oldalán a Dnevni Avaz című napilap nem hivatalos információkra hivatkozva.

A hatóságok ezen kívül egy muszlim imahelyet is átvizsgáltak kedden az északkelet-boszniai Dubnicában. A klix.ba nevű hírportál beszámolója szerint Dragan Mektic keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az országban jelen vannak a szélsőséges és radikális, erőszakos ideológiák, még a terrorista ideológia is, és vannak olyan szervezetek, amelyek ezek mellett kardoskodnak: „Vannak olyanok is, akik ilyen cselekedeteket pénzelnek, ezekre embereket szerveznek be és beszélnek rá.” 

Dragan Mektic azt is közölte, hogy a hétfőn a zvorniki rendőrőrsre támadó muszlim férfi eddig nem szerepelt a biztonsági szervek adatbázisában, és jelenleg tettének motivációit vizsgálják. Hozzátette, hogy a támadó biztosan előre megfontolt szándékkal cselekedett, az pedig, hogy Allah Akbar (Allah a leghatalmasabb) kiáltással támadt a rendőrőrsre arra utal, hogy tettét szélsőséges ideológiák motiválták.

A boszniai iszlám közösség elítélte kedden az esetet, közleményükben azt írták, hogy az ilyen tettek elkövetői okozzák a legnagyobb károkat az iszlám közösségnek. A 24 éves Nerdin Ibric hétfő este támadott meg egy rendőrőrsöt az északkelet-boszniai Zvornikban, a merényletben egy rendőr életét vesztette, kettő pedig megsebesült. A biztonsági erők végül lelőtték a támadót. Bosznia-Hercegovinában szerdára gyásznapot hirdettek.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2015. április 28. 20:07
...és Bosznia-Hercegovina kvázi Európa közepén van... Mi lesz még itt?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!