Lemond az olasz elnök

2015. január 01. 17:13

Giorgio Napolitano olasz államfő év végi beszédében jelentette be, hogy hamarosan lemond hivataláról. A 89 éves Napolitano 2006 óta volt Olaszország elnöke, a hétéves elnöki ciklus letelte után 2013-ban újraválasztották.

2015. január 01. 17:13

Idős korára hivatkozva hamarosan lemond hivataláról Giorgio Napolitano olasz elnök. A 89 éves államfő ezt év végi köszöntőjében jelentette be. Napolitano azt mondta, olyan korba ért, ami jelentősen megnehezíti, hogy ellássa bonyolult államfői feladatait.

Napolitano pontosan nem jelölte meg, hogy mikor távozik hivatalából, de többen arra számítanak, hogy januárban, az olasz uniós soros elnökség leteltével.

Napolitano távozása után Matteo Renzi miniszterelnök feladata lesz, hogy az elnöki pozícióra egy olyan személyt találjon, aki konszenzust tud teremteni a parlament mindkét házában. Ez nagy nyomás Renzin, mert ha nem tud alkalmas jelöltet állítani, akkor könnyen megkérdőjeleződhet miniszterelnöki alkalmassága is: Renzi ugyanis épp fontos gazdasági reformokat igyekszik véghezvinni, valamint alkotmánymódosításra és a választási rendszer átalakítására is készül – írja a Reuters.

Napolitano 2006 óta volt Olaszország elnöke: a hétéves ciklus leteltével 2013-ban újraválasztotta a parlament. Lehetséges utódai között emlegetik Mario Draghit, az Európai Központi Bank elnökét, a jelenlegi gazdasági minisztert, Pier Carlo Padoant, illetve Roberta Pinotti védelmi minisztert is.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fradi44
2015. január 02. 07:06
Őskommunista faszfejbej -:)
Akitlosz
2015. január 02. 01:42
Akkor minek indult újra 2013-ban?
GV0917
2015. január 01. 20:05
Egy példánnyal kevesebb lap lesz az olasz standokon. Ugyan akkor egyel több francia- Le Monde (most már biztos, lemondott!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!