Közép-afrikai Köztársaság: csatlakoztunk az ENSZ-misszióhoz

2014. szeptember 24. 19:11

Az Európai Unió Közép-afrikai Köztársaságbeli Művelete mellett az ENSZ közép-afrikai missziójához is csatlakoznak a Magyar Honvédség katonái. Az erről szóló határozat a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg.

2014. szeptember 24. 19:11

Az Európai Unió Közép-afrikai Köztársaságbeli Művelete mellett az ENSZ közép-afrikai missziójához is csatlakoznak a Magyar Honvédség katonái. Az erről szóló határozat a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg.

 
A határozat rögzíti: a kormány az Alaptörvény 47. cikkében meghatározott hatáskörében eljárva, Magyarországnak a nemzetközi békéhez és biztonsághoz, valamint az ENSZ békefenntartó műveleteihez történő látható és aktív hozzájárulása érdekében, az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése alapján engedélyezi, hogy az ENSZ Közép-afrikai Köztársaságbeli Többdimenziós Integrált Stabilizációs Missziója (MINUSCA) tevékenységében a Magyar Honvédség állományából legfeljebb két (váltási időszakban négy) törzstiszt a művelet mandátumában meghatározott ideig, de legfeljebb 2015. április 30-áig részt vegyen.
 
A kormány februárban döntött az Európai Unió Közép-afrikai Köztársaságbeli Műveletében (EUFOR RCA) való magyar katonai részvételről. Az erről szóló kormányhatározat szerint a Magyar Honvédség állományából legfeljebb hat (váltási időszakban tizenkét) törzstisztet küldtek a missziót vezető műveletparancsnokságra, részben pedig a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában települő hadszíntéri parancsnokságra a művelet mandátumában meghatározott ideig, de legfeljebb 2014. december 31-éig.
 
A Séléka muszlim lázadócsoport tavaly döntötte meg a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát. Ezután az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a muzulmán szervezet zsarnokoskodó fegyveresei és az ellenük fellázadó keresztények között. A vérontások beszüntetése érdekében Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyásával tavaly decemberben katonai erővel beavatkozott. Párizs eddig 1600 fegyverest küldött a mintegy 5400 afrikai békefenntartó mellé. A konfliktus nyomán már ezernél többen vesztették életüket, és az ott élők több mint ötöde kényszerült otthona elhagyására.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!