HIV-gyógyszer is működhet az ebola ellen

2014. szeptember 28. 12:04

Egy Libériában dolgozó orvos eredményesen kezelte betegeit egy HIV-gyógyszerrel: akik a betegség első öt napjában megkapták a gyógyszert, mind életben maradtak. A nyugat-afrikai ebola-járvány egyre súlyosabb méreteket ölt, már több mint háromezer áldozata van.

2014. szeptember 28. 12:04

Gobee Logan, egy Libériában dolgozó orvos sikeresen alkalmazott HIV-gyógyszert ebolás betegein. 15-ből 13-an túlélték a betegséget, akiket a lamivudine nevű gyógyszerrel kezelt. A két elhunyt beteg valószínűleg túl későn, a betegség hetedik-nyolcadik napjában kapta meg a kezelést, de akik az első öt napban megkapták a gyógyszert, túlélték az ebolát.

Logan egy tanulmányból vette az ötletet, amely arról szól, hogy a HIV és az ebola vírusa nagyon hasonló módon sokszorozódik a testben. Először egy másik HIV gyógyszert próbált ki, de az nem működött, ezután kísérletezett a lamivudine-nel. A lamivudine májproblémákat okoz, de mivel az ebola halálos, így még mindig érdemes kipróbálni. Az amerikai járványügyi hivatal igazgatója azt mondta, mindenképpen egyeztetni fognak az afrikai orvossal – írja az Index.

Az ebola-járvány Libériában lehet a legsúlyosabb: eddig összesen mintegy 6500 megbetegedésről és háromezer halálesetről tudnak az érintett nyugat-afrikai országokban, az összes fertőzöttből 3500 libériai. A WTO arra figyelmeztetett, hogy hatékony megelőző intézkedések nélkül november elejére húszezerre nőhet a fertőzöttek száma, és az esetek fele Libériát érintheti – összegzi az Index.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!