Moszkva „súlyos következményekkel” fenyegeti Kijevet az uniós társulás miatt

2014. június 27. 13:16

Oroszország szerint súlyos következményei lesznek annak, hogy Ukrajna, valamint Grúzia és Moldávia aláírta pénteken az Európai Unióval a társulási és szabadkereskedelmi megállapodást. Putyin korábban az egyes ukrán termékekre adott vámmentesség megszüntetését helyezte kilátásba.

2014. június 27. 13:16

Miután Ukrajna, Grúzia és Moldávia aláírta az EU-s társulási megállapodást, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt közölte, hogy Oroszország lépéseket fog tenni gazdaságának védelmére, ha azt a most megkötött megállapodások negatívan érintik. 

Vlagyimir Putyin orosz államfő korábban arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Kijev csatlakozik az uniós szabadkereskedelmi övezethez, akkor Moszkva nem tarthatja fenn a vámmentességet egy sor ukrán termék számára a volt szovjet köztársaságokat összefogó Független Államok Közösségének szabadkereskedelmi zónájában.

A kilátásba helyezett intézkedés elsősorban ukrán mezőgazdasági és élelmiszeripari cikkekre és bizonyos ipari termékekre vonatkozik. Putyin tavaly decemberben kijelentette, hogy ennek semmi köze sincs a politikához, csupán Oroszország gazdasági érdekeinek védelméről van szó.

Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes is bírálta Kijev és Brüsszel megállapodását. Elismerte, hogy az egyezmények aláírása az egyes államok önálló jogkörébe tartozik, de „az Ukrajnával és Moldovával kötött megállapodások következményei kétségkívül súlyosak lesznek. Egy ilyen egyezmény komoly hatással van mindegyik állam szuverenitására” – mondta az orosz diplomata.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dragitenovic
2014. június 27. 19:09
Mas "demokrata" allamok nyultak mar durvabb ezkozokhoz is erdekeik megvedeser azokat mesimogatnatok ,ha Oroszorszag teszi ezt akkor meg atkoztok! Nem allok egyik oldalon sem mert nekem az unio ,Oroszorszag meg az USA egyik kutya masik eb szinten van ,de nem korrekt az ,hogy az egyiknek szabad a masiknak nem!
bini
2014. június 27. 18:36
Az unionak arcizma Sem rendül, hogy mit jelentett az ukrán társadalomnak ez a agressziv nyomulás. Ami látható 160.000 menekült ki tudtja hány száz, Ezer halott, szétlött lakások és infrastruktura stb. Hogy is történt ez? Az EU ultimátumot adott az ukrán kormánynak, hogy válaszon vagy az eu, vagy oroszország. Ennek nyomatékositására az USA öt milliárdot csurgatott Kijevi "civileknek", hogy gyakoroljanak nyomást a demokratikusan megválasztott kormányfőre, majd beszállt az EU és USA a nyomaték kedvéért a helyszinen heccelték a demonstrálókat akik megpucsolták és elzavarták Janukovicsot. Elszabadult a pokol és etnikai alapu polgárháború bontakozott ki. Most itt tartunk. Az EU diadalt ül, pedig nincs vége semminek, mert a szellemet nem lehet egy csetintéssel visszadugni a palackba. Azokat a sérelmeket amit a társadalomban egyes emberek és közöségek elszenvedtek nem tudják meg nem történé tenni. Ez mindig mint egy ídőzitett bomba ketyeg. A másik meg ami még hátra van az a fekete leves ami a társadalomra vár, mivel a csödbe lévő országot rendbe kell tenni, s ismerjük az unio modszerét az IMF-el kéz a kézben jár, s ami a megszoritások sorozatát kényszeritik ukrajnára reformok cimszó alatt. Én együtt érzek az ukrán néppel, mert elgondolom, hogy mit szóltunk volna hozzá ha a felszabadult keleteuropai országokat is hasonló modszerrel akartak volna az eu zászlaja alá kizárolag piacszerzés céljából.
bini
2014. június 27. 16:31
Putyin nem tesz mást, mint más szuverin ország, vagy az EU. Protekciónista gazdaságpolitikát folytat. Mi ebben az elitélendő. Érdekes modon az EU Bürokrácia valahogy kitalálta a az Union belüli versenyszabályzatot amit érdekes modon mindig csak a gyengébb gazdaságok ellen alkalmaznak az erősek javára. Így az eu-belül valahogy nem is okoz különösebb gondot, csak akkor, ha valaki pl felemeli ezen gyakorlat ellen a szavát, akkor egyből jőn a bünti. Na most szintén sokan helyeslik a kettös mércét amit az eu szakmányba gyakorol. Szerződést és megállapodást szeg és még neki áll feljebb, ha valaki erre figyelmezteti. Úgy gondolja, hogy az USA val a NATO-val a hátamögött már megteheti. A rendszerváltoztatáskor főleg a német egyesitéshez, valamint a keleteuropai országokat elengedte aminek az Volt az ára, hogy az unio nem terjeszkedik túl és nem akar az orosz érdekszférában Sem katonai Sem gazdaságilag terjeszkedni, hanem megmarad egy semleges zona Ukrajna amely mind a két tömörüléssel gazdasági kereskedelmi kapcsolatot tart suverin államként. Az unio ezt folyamatosan szegi meg aminek ekladens példája gruzia, moldova és ukrajna esete. Oroszország nem tesz mást csak védi gazdasági és geopolitikai érdekeit, ami nem elitélendő.
oskar
2014. június 27. 15:05
Ez nem fenyegetés. Ez gazdaság. "Ukrajna és Moldova előkészítik piacaikat a nyugati nyitáshoz, a többi FÁK ország egymás felé közeledik. Már egyértelmű, hogy az Eurázsiai Gazdasági Közösség megváltoztatta a FÁK gazdasági térképét. Ez óriási egységes piac lesz világos, egyenlő és egységes játékszabályokkal valamennyi termelő számára. De hogy hatékony legyen, meg kell tanulnia megvédeni érdekeit nemcsak világviszonylatban, de határai közelében is. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök beszélt a vámakadályok szükségességéről Ukrajna és Moldova számára európai társulásuk után. Ez teljesen logikus lépés: semmi politika – csupán gazdaság. Az Erópai Unió megalakulása pillanatától kezdve vámilletékekkel és kvótákkal védi érdekeit. Ezek egyfajta szűrők: csak azt szabad behozni, ami nincs meg Európában, a többit maguk állítják elő. Ami Ukrajnát és Moldovát illeti, ezek már megtették választásukat. Az ország lakosainak a tévé képernyőiről az európai integráció vágyát sulykolják, rózsás képeket rajzolnak a szabad piacról, kedvezményekről, új fogyasztókról. De kinek kell Európában a moldáv bor vagy paradicsom? Ott már telített ez a piac. Ugyanaz a helyzet Ukrajnával. Kijev Amerika-barát vezetősége kijelenti, hogy az ukrán áru fő aduja az olcsóság. De először is, mindezek a zöldségek, gyümölcsök Európában olcsóbbak. Másodszor, nevezzen meg csak egyvalakit, aki kész megvásárolni az emelt árú ukrán ipari termékeket." Medvegyev
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!