Újabb ukrán megyék csatlakozhatnak Oroszországhoz

2014. május 11. 10:26

Népszavazást tartanak az oroszbarát szeparatisták vasárnap a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében a régiók Ukrajnától való függetlenné válásáról. Harkov megye hallhatott Putyinra, és még nem szavaztatja meg a lakosságot.

2014. május 11. 10:26

Donyeck megyében helyi idő szerint reggel nyolctól este nyolcig járulhatnak az urnákhoz a választók, kivéve a megye északi részén lévő Szlovjanszk városát, ahol délután hatkor fejeződik be a népszavazás, mondta Roman Ljahin, a „donyecki népköztársaság” választási bizottságának elnöke. A megyében összesen 1527 szavazókörben voksolhatnak az ott élők.

Ljahin közölte, hogy a 2012-es választási névjegyzéket használják, amely viszont a szakadárok szerint elavult, ezért kiegészítő névjegyzékekbe veszik fel azokat, akik nem szerepelnek benne, de szavazni akarnak. Mivel a kijevi hatóságok előre jelezték, hogy nem ismerik el törvényesnek a szeparatista népszavazásokat, nem a központi választási bizottság (CVK) adta ki a két megye választói névjegyzékét. Hivatalosan sem nemzetközi megfigyelők, sem a CVK képviselői nem vesznek részt a referendumokon.

Ljahin szavai szerint arról kell dönteniük a választóknak, akarják-e a „donyecki népköztársaság” függetlenségét. Kijelentette, hogy az igenek győzelme nem dönti el azt, hogy a megye Ukrajna része marad, Oroszországhoz csatlakozik, vagy független lesz.

Állítása szerint ez csupán erkölcsi jogot ad a „donyecki népköztársaság” képviselőinek kifejezni azt, hogy a régióban lakók elégedetlenek a jelenlegi helyzettel, továbbá legitimálja intézményüket a nemzetközi közösség előtt. A két régióban összesen 7,3 millióan élnek, ez a teljes ukrajnai lakosság 16 százalékát jelenti. A „donyecki népköztársaság” április 7-én kiáltották ki az egymillió lakosú Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok.

Harkov megye hallgatott Putyinra

Az inkább Ukrajna föderalizálását sürgető Harkov megye hallgatott Putyin orosz elnök kérésére, és mégsem tart népszavazást. Az Index elemezése szerint ez azért is felel meg Moszkvának, mert Kijev a szeparatisták alig burkolt fegyveres, politikai és pénzügyi támogatásával vádolta Putyint, amit a Kreml határozottan visszautasított, miközben nyilatkozataival valóban kiállt a Kijevvel szemben fellépők mellett.

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2014. május 12. 05:15
na azért várjuk ki a végét, Oroszországnak már csak ez hiányzik, egy ujabb annexió ára évente legalább ötven-nyolcvan milliárd dollár, az államkassza pedig valójában leürülőfélben....a hadvédelmi kiadások felzabálják az orosz input több,mint felét, a putyin által megigért un. májusi szociális reform gyakorlatilag becsődölt. A bérek, nyugdijak az infláció miatt lényegében befagytak..., a lakossági elégedetlenség a konyhákban már csucsosodik, bár ezt még ellensulyozzák a fizetett putleriádák. Egyetlen dolgot viszont elértek az oroszok, végre hosszu évtizedek után az európai csucshatalmak egyformán gondolkodnak az orosz energiafüggőség elleni ..udvarias..szankciók dolgában. Ez pedig öt éven belül azt jelenti,hogy az orosz gazdaságnak Kina lesz az egyetlen bővitési forrása energiaexport terén, az pedig..kapaszkodjatok kettőszáz dolláros gáz és hatvan dolláros olajárat jelent. Vagyis bekövetkezik a 98 évi orosz szcenárió, a lassu de biztos éhenmurdálás....Na ezt jelenti a donyecki-luganszki demokrácia és államalapitás....LOL
vakhangya2
2014. május 12. 00:25
Krimről is kiderült, hogy csalás volt.
Akitlosz
2014. május 11. 17:24
Helyes! Kárpátalján mikor tartják a népszavazást? Minél előbb kellene.
Himalája
2014. május 11. 15:17
"Ez így max az önjelölt polgármesterek magánvéleményét tükrözi, nem a lakosságét, akinek nem adtak lehetőséget a tisztességes szavazásra." Az hogy tisztességes-e, vagy sem a szavazás, azt eldőnteni a szavazók kompetenciája. Mi ugyan mondhatunk erről véleményt, de amennyiben a szavazók számára a szavazás megfelelő volt, akkor az. Más volna a helyzet, ha a szavazók maguk kérnék a szavazás megismétlését, vagy semmissé nyilvánítását. Nem pedig a kívülállók. A Krímen is az invázió döntött, nem az ál-szavazás, ez az ál-szavazás se fog dönteni. Csűrhetjük-csavarhatjuk a dolgokat, de a Krímiek kinyilvánították akaratukat, tartsuk azt tiszteletben. Más tömeges akarat kinyilvánításáról, mely a csatlakozással ellentétes volna nem tudunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!