Rasmussen: Látjuk, milyen, ha Oroszország garantálja valakinek a szuverenitását

2014. május 16. 14:49

A NATO főtitkára pénteken a román elnökkel egyeztetett a térségben kialakult helyzetről. Rasmussen kijelentette: Ukrajnának és Moldáviának is magának kell döntenie a sorsáról, anélkül, hogy Oroszország próbálná destabilizálni. Rasmussen arról is biztosította Romániát, hogy „nincs egyedül” a térségben kialakult komoly válsággal szemben.

2014. május 16. 14:49

Ukrajna jövőjéről nem Oroszországnak és nem a NATO-nak, hanem Ukrajnának kell döntenie – hangsúlyozta Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára pénteken, miután a térségben kialakult helyzetről egyeztetett Traian Băsescu román államfővel Bukarestben. Hozzátette: ugyanez érvényes Moldovára is, a NATO pedig elvárja Oroszországtól: tartsa tiszteletben Ukrajna és Moldova szuverenitását és ne próbálja destabilizálni se Ukrajnát, se Moldovát.

Azok után, amit Ukrajnában láttunk, senki sem bízhat abban, ha Oroszország garantálja valamely állam szuverenitását és területi egységét” – fogalmazott Rasmussen, hozzátéve, hogy miután Oroszország 1994-ben garanciát vállat Ukrajna területi épségére, most „illegális katonai műveletekkel, erővel elveszi területét”. Kifejtette: az orosz agresszió aláaknázza azokat az elveket, amelyekre a béke és jólét épül, a népek önrendelkezésének elvét és ismét a már elvetett „befolyási övezetek” elvét helyezi előtérbe. Úgy értékelte: most bebizonyosodott, milyen fontos a közös védelem, amelynek „Európa és Észak-Amerika erős kapcsolata képezi a szilárd alapját”.

Rasmussen arról biztosította Romániát, hogy „nincs egyedül” a térségben kialakult komoly válsággal szemben, hiszen tagja a NATO-nak, amelyben mindegyik szövetséges élvezi a NATO teljes védelmét.

Közös sajtóértekezletükön Băsescu arról beszélt, hogy Románia a NATO keleti szárnyának megerősítését szorgalmazza. Úgy vélekedett: a Fekete-tenger lett a térség „legsérülékenyebb” pontja és emiatt is szükség van a felborult stratégiai egyensúly helyreállítására. Băsescu köszönetet mondott Rasmussennek, hogy a Krím orosz annektálásával megnövekedett instabilitásra a tagállamok szolidárisan reagáltak: az Egyesült Államok, Franciaország és Kanada harci repülőket küldött Lengyelországba és Romániába, illetve hadihajókat a Fekete-tengerre.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2014. május 16. 22:12
Akik egy kicsit is érdeklődnek a valós ukrán helyzet iránt, azok nézzék meg az amúgy nagyon bal-liberális Le Monde 24 képes tudósítását: http://www.lemonde.fr/europe/visuel/2014/05/15/en-images-un-mois-de-revolte-dans-l-est-ukrainien_4418684_3214.html
ciseaux
2014. május 16. 22:03
Rasmussen azt hord össze szuverenitásról amit és ahol akar, teljesen érdektelen. Maguk az USA hírportáljai számolnak be az amerikai zsoldosok részvételéről a kelet-Ukrajnai hadi műveletekben: http://www.youtube.com/watch?v=04JSG16zM4E http://www.youtube.com/watch?v=R23NEPvGgw8 http://www.youtube.com/watch?v=c1mw0AUEMfY
hakos
2014. május 16. 16:25
Ha a NATO-nak fontos a "népek önrendelkezési" joga, akkor miért akarja azt, hogy mondjuk a krími oroszok helyett a kijevi ukránok mondják meg, hogy a Krím hova tartozzon? Ezt magyarázza meg Rassmusen úr!
Akitlosz
2014. május 16. 16:20
Igen, azt meg már régen láttuk, hogy milyen az, ha valakinek Anglia és Franciaország garantálja a szuverenitását. Amúgy egy illegitim, puccsista, nemzetellenes junta országának területi épségéhez ugyan miért is kellene ragaszkodni? Amúgy Oroszországnak nem kicsit több köze van Európához, mint észak-Amerikának. A NATO csupán Amerika világuralmi törekvéseinek egyik eszköze. Az ukrán válságot pedig ugyan nem Oroszország szította, hanem Amerika, a CIA, a NATO és az EU. Oroszországot lépéskényszerbe hozták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!