Pozsony-felirat került egy közlekedési táblára Szlovákiában

2014. május 31. 23:17

Péntekre virradóra kétnyelvűsítették a szlovák főváros irányát és távolságát jelző táblát Somorja határában.

2014. május 31. 23:17

A Kétnyelvű Szlovákiáért magyar nyelvű felirattal egészítette ki pénteken a szlovák főváros irányát és távolságát jelző közlekedési táblát – írta a Somorja.sk. A 63-as főút mentén, Pozsony irányában, a Tesco után került ki egy útjelzőre a felirat. 

2011-ben szintén Somorjáról indult el az egész Dél-Szlovákiára kiterjedő matricázási hullám, ennek során aktivisták az üzleteken kérték számon a magyar feliratok hiányát. A város vezetése ezt követően határozatot fogadott el a kétnyelvűség melletti elvi kiállásról. 2012-ben a felújított buszpályaudvar állomásjelző feliratai bővültek magyar helységnevekkel, 2013 júliusában pedig ismeretlen aktivisták kétnyelvűsítették a város határában található megyetáblát.

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. június 01. 22:39
Amúgy hány közlekedési táblán is van kint a Felvidéken a Bratislava felirat? Egyetlen Pozsony nem csinál nyarat.
packó_
2014. június 01. 21:25
Jó!
KannibálTatárÚr
2014. június 01. 12:51
Érdekesség, hogy Pozsony Bratislava elnevezése csak 1919 után, hivatalos átnevezésével terjedte el. Addig a szlovákoknak Prešporok, vagy Požúň (olv. pozsúny) volt. A Bratislava megnevezés ugyan már előbb is létezett, de nem használták. Bratislava a testvér jelentésű brat és a dicsőség jelentésű sláva összevonásából keletkezett - mesterségesen.
GV0917
2014. június 01. 11:17
Hát ha annyira BRATYIzunk a SZLAVAkkal, a teljesség kedvért és a sógorok megelégedésére kiírhatnánk a Pressburgot is, elvégre ők vitték az Országgyülést Pozsonyba és ők használták először a koronázási templomot is , például Mária Terézia szlovák és cseh királynő koronázásakor. Miután a szlovák karok és rendek Szlovákia törvényei közzé iktatták a Pragmatica Sanctio-t.Ja, hogy akkor azok ott magyarok voltak?A mai jog szerint elvesztették volna állampolgárságukat és volt DIAETA-nincs DIAETA!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!