Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Elengedték az EBESZ-megfigyelőket

2014. május 29. 08:58

Elengedték azt a 11 EBESZ-megfigyelőt, akiket még szerdán fogtak el Donyeckben. Egy másik 4 fős EBESZ-misszióról, akikkel még kedden szakadt meg a kapcsolat, azonban továbbra sincs hír.

2014. május 29. 08:58

Szabadon engedték az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tizenegy fős csoportjának a tagjait, akiket szerdán fogtak el a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, de továbbra sincs semmi hír arról a négyfős EBESZ-misszióról, amellyel előző nap szakadt meg a kapcsolat ugyanebben a térségben – közölte újságírókkal Jeffrey Feltman, az ENSZ-főtitkár helyettese.

Az Interfax Ukraina hírügynökség idézte csütörtökön Feltmant, aki az ENSZ Biztonsági Tanácsának tett jelentésében tájékoztatott arról, hogy a tizenegy fős EBESZ-csoportot egy fegyveres osztag tartotta fogva néhány órán át Donyeck-megyében, de már szabadon engedte. Feltman szerint az EBESZ-megfigyelők elengedéséről Ertugrul Apakan, az ukrajnai megfigyelő misszió vezetője tájékoztatta őt. A tizenegy fős csoport Donyeckbe indult vissza, amikor a várostól nyugatra, Dnyipropetrovszk környékén megszakadt vele a kapcsolat. A megfigyelők járműveikkel Dnyipropetrovszk felé haladtak, és egy ellenőrző pontnál megállították őket. 

Előző napon, kedden oroszbarát szakadár fegyveresek Donyeck közelében őrizetbe vették az EBESZ négy nemzetközi megfigyelőjét. Őket is egy ellenőrző pontnál tartóztatták fel. Apakan szerint azóta sincs róluk hír. A misszió egy észt, egy svájci, egy török és egy dán megfigyelőből áll.

Április végén is történt már hasonló incidens, a Moszkva-barát fegyveresek által letartóztatott megfigyelőket csak nyolc nappal később engedték szabadon. 

Az 57 tagországból álló EBESZ, melynek célja a demokrácia terjesztése és a konfliktusok megelőzése az európai kontinensen, márciusban egyhangúlag döntött arról, hogy 282 tagból álló ellenőrző missziót, köztük 198 civil megfigyelőt küld Ukrajnába. Céljuk, hogy segítsék a kelet-európai ország válságos helyzetének megoldását.

Wolfgang Ischinger, az EBESZ különmegbízottja szerdán közölte, hogy a szervezet azt fontolgatja, az incidensek miatt befejezi megfigyelői tevékenységét Ukrajnában.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OmegaMale
2014. május 29. 15:00
A szakadárok zsigeri reflexei legalább olyan rosszak, mint az ukrán ultráké volt. Ugyanazokat a hibákat követik és csak néznek, hogy baj lesz belőle. És még az sem szól a mentségükre, tanultak volna mások hibájából, mert Ők sokadszorra kúrják el. De EBESZ figyelőket fogdosni, ez a szakadárok identitásának teljes válsága. Már az elejétől fogva. Könnyű legitim terroristaelhárítást folytatni ellenük: pontosan úgy viselkednek, mint a terroristák.
Gombóc XVI. Artúr
2014. május 29. 10:18
A "szabadságharcosok" azt gondolják, hogy aki nincs velük, az csakis gonosz ellenség lehet...
Apáczai
2014. május 29. 09:02
Csak egy tüdőszűrésre vitték el őket, hogy ne fertőzzenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!