Aratott a szélsőjobb a francia helyhatósági választásokon

2014. március 24. 08:31

A baloldal jelentősen visszaesett, a szélsőjobboldali Nemzeti Front viszont erősített és tíz városban nyert a hétvégi francia helyhatósági választások első fordulójában.

2014. március 24. 08:31

A választásra jogosultak 62,5 százaléka vett részt a franciaországi helyhatósági választások első fordulóján, ami alacsony részvételnek számít. A legutóbbi eredményekhez képest jelentősen visszaesett a baloldal, a radikális jobboldali Nemzeti Front viszont előretört és tíz városban megszerezte a vezetést.

A második fordulót jövő vasárnap tartják. Elemzők szerint a szélsőjobb megerősödése megnehezítheti a jobbközép dolgát abban, hogy néhány várost elhódítson a baloldaltól. Az 1100 város 54 százalékát jelenleg a szocialisták vezetik.

A BVA közvélemény-kutatóintézet exit poll eredménye szerint országos szinten a legalább 3500 lakosú településeken az ellenzéki jobboldal a szavazatok 48, míg a kormányzó baloldal a 43 százalékát szerezte meg, a Nemzeti Front hét százalékot ért el. 

A baloldal megkapta a várt pofont, legalábbis országos szinten. Noha számos nagyvárost sikerül majd megtartania, ezzel sem fogja tudni leplezni jelentős visszaesését országos szinten” – olvasható a BVA közleményében. A közvélemény-kutatóintézet ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy miután a szélsőjobb nagyon jó eredményt ért el, s számos helyen bejutott a második fordulóba, amelyhez a szavazatok legalább tíz százalékára volt szükség, a jövő vasárnapi hármas baloldali-jobboldali-szélsőjobboldali csatákból a második fordulóban a kisebbségi pozícióból indult kormánypárt kerülhet ki győztesen.

Az urnazárást követő első percekben Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke elsőként szólalt meg, s úgy vélte: pártja kiváló szereplése azt mutatja, hogy véget ért a baloldal és jobboldal közötti „kétpólusú politikai élet” Franciaországban. 

Jean-Marc Ayrault kormányfő arra kért „minden demokratikus erőt”, hogy a második fordulóban akadályozza meg szélsőjobboldali polgármesterek megválasztását.

Jean-Francois Copé, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkára szerint „a feltételek adottak (a jobboldalnak) egy nagy győzelemhez a második fordulóban”. Az ellenzék vezetője azt kérte a Nemzeti Front szavazóitól, hogy a jövő vasárnapi második fordulóban az UMP jelöltjeire adják le voksukat. „Soha nem fogjuk azt kérni a választóinktól, hogy szavazzanak a Nemzeti Frontra, de azt sem, hogy a Szocialista Pártra, amelynek szövetségese (a szélsőbaloldali) Baloldali Front” – tette hozzá.

A helyhatósági választásokon közel 45 millió francia és Franciaországban élő európai uniós állampolgár 36 700 ezer önkormányzat tagjait választja meg a következő hat évre.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mandarin.balazs
2014. március 24. 17:50
A "szebb jövő" reménye nem rajtuk áll!! Ki kell söpörni egész Európából a szélsőjobbot, a magyarországi képviselőit is! Jobbikmentes Magyarországot!!
elfelejtette
2014. március 24. 12:13
Úgy tűnik, hogy a nácizás, meg nemdemokratázás egyre inkább kontraproduktív Európa más részein is.
karika01
2014. március 24. 11:48
Hála Istennek a Jobbik nem is reménykedhet ilyen eredményekben! Sajnos Európa más részein is felüti a fejét a szélsőjobb alkalmanként, ami szintén megengedhetetlen, de amiért mi igazán tehetünk, az az, hogy a hazánkban ne képviseljenek erőt! És ez fontos feladata minden igazi magyarnak!
kónbandi
2014. március 24. 11:25
Isten óvja Európa békéjét. Az igazságtalanság ,igazságtalanságot és háborúságot szül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!