Maradok a demokrácia egyik őre

2014. január 05. 12:15

A jelenlegi alkotmányunk 1992-ben kutyafuttában készült, ezért elég sok olyan rendelkezést tartalmaz, amely nem eléggé egyértelmű, és amivel a hatalmukat kiterjeszteni óhajtó politikusok visszaélhetnek.

2014. január 05. 12:15
Karel Schwarzenberg

Újraválasztott pártelnökként és ellenzékiként keményen bírálja Andrej Babist, a voksolásokon kiválóan szereplő ANO mozgalom elnökét, és többször kritizálta Milos Zeman államfőt is. Miért?


Mindketten a parlamenti demokráciát veszélyeztetik. Andrej Babis a második leggazdagabb csehországi üzletember. Újabban hatalmas médiabirodalmat épít. Ha ő lesz a pénzügyminiszter vagy a gazdasági és kereskedelmi tárcát felügyelő miniszterelnök-helyettes, akkor az államot akár aranytojásokat tojó tyúkként kezelheti, vagy egyfajta „önkiszolgáló” helynek tarthatja. Ha valóban megszerzi valamelyik pozíciót, akkor minimum a jó erkölcsbe ütköző összeférhetetlenséggel szembesülünk. Még akkor is, ha Andrej Babis formálisan lemond a tulajdonjogairól. Államfőnk pedig félelnöki rendszer létrehozásán munkálkodik, ugyancsak demokratikus értékrendünk rovására.

Ellenzéki pártként mit tehetnek e törekvések visszaszorítása érdekében?

Megalkuvás nélkül védjük a parlamenti demokráciát. Egyúttal indítványozzuk alaptörvényünk módosítását.

Utóbbit miért tartja sürgetőnek?

Azért, mert a jelenlegi alkotmányunk 1992-ben kutyafuttában készült, ezért elég sok olyan rendelkezést tartalmaz, amely nem eléggé egyértelmű, és amivel a hatalmukat kiterjeszteni óhajtó politikusok visszaélhetnek. Remélem, a koalícióra készülő szocdemek (CSSD) és a kereszténydemokraták (KDU-CSL), de más pártok képviselői is támogatják majd alaptörvényünk módosítását, a gazdasági és a politikai összefonódások megakadályozását.”
 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2014. január 06. 08:16
Ez az az ürge, aki esélyes volt a cseh elnökválasztáson, de Zeman nyert, mert Sch kiállt a Benes-dekrétumok megsemmisítése mellett. Úgyhogy bármit mond, nekem szimpi. És ennyit a csehekről.
kalhana
2014. január 05. 21:55
Nem értem, hogy egy ilyen jó családból való finom úriember mért szennyezi be magát a demokráciával.
KannibálTatárÚr
2014. január 05. 14:59
A teljes (német) neve kimondott érdekesség: Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena von und zu Schwarzenberg.
balint60
2014. január 05. 14:25
Európa és régiónk szempontjából is tragikus, hogy a KSch kvalitású politikusok a perifériára szorulnak. Ma olyan világot élünk, amikor a Cameron, Hollande, Kaczynszki, Zeman, Fico, Ponta és Orbán fajta demagógok uralják a politikát és kivételszámba megy egy Merkel vagy Tusk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!