Putyin: Moszkva senkire nem erőlteti az akaratát

2013. december 12. 11:32

Vlagyimir Putyin államfői évértékelő beszédében elmondta, hogy Moszkva senkire nem szeretné ráerőltetni az akaratát. Az orosz elnök szerint Moszkva kész a további tárgyalásokra Ukrajnával a vámunióval kapcsolatban.

2013. december 12. 11:32

Vlagyimir Putyin orosz államfő az orosz alkotmány 20. évfordulóján tartott ünnepi évértékelőjében arról beszélt, hogy Moszkva senkire nem erőlteti az akaratát. Ezzel egyértelműen az Ukrajnában kialakult konfliktushelyzetre utalt az orosz elnök, aminek az oka az, hogy Viktor Janukovics ukrán elnök nem írta alá az Európai Unióval azt a társulási szerződést, amivel a későbbiek folyamán az ország csatlakozhatna az EU-hoz. Putyin elmondta: ha Ukrajna kezdeményezi, Moszkva szakértői szinten tovább tárgyalna Kijevvel. Szavai szerint az eurázsiai integráció valódi eredményei csak erősítik szomszédjaik érdeklődését a Kreml által szorgalmazott szövetségben való részvétel iránt. A Kreml elképzelése szerint az orosz–fehérorosz–kazah vámunió is ennek a geopolitikai projektnek a része. 

Az Eurázsiai Unió létrehozása Oroszország és Kazahsztán közös célja. A Közép–Európa keleti peremétől a Csendes–óceánig húzódó, délen pedig az Afganisztánnal határos Pamír hegységig terjedő államok szövetségét a Kremlben 2015-re szeretnék megvalósítani. Vlagyimir Putyin korábban nem egyszer hangoztatta, hogy Oroszország világpolitikai pozícióját elsősorban az Eurázsiai Unió keretein belül kell erősíteni.

Eközben az az orosz miniszterelnök első helyettese, Igor Suvalov arról beszélt Washingtonban: lehet, hogy Moszkva túl kemény lépéseket alkalmazott Ukrajnával szemben. Szerinte azonban ezeket a lépéseket kizárólag a jogi keretek között tette. A miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy Moszkva ellenlépésekkel fenyegette meg Kijevet, ha az európai uniós szabadkereskedelmi övezethez csatlakozik. Azt azonban Suvalov is megerősítette, hogy Oroszország kész bármilyen formátumban tárgyalni Ukrajnával a vámuniós kapcsolatokról. Hozzátette, hogy a szomszédos ország maga dönti el, tovább folytatja–e a tárgyalásokat az uniós szabadkereskedelmi övezetről, vagy szorosabb gazdasági kapcsolatokra törekszik Oroszországgal.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
S0ma
2013. december 13. 14:23
Nekem ebből az jön le, hogy formálódnak az erőviszonyok a világ újrafelosztása után.
Himalája
2013. december 13. 02:36
"Egy akármilyen honlapon talált, ellenőrizetlen számmal" Hát ez az. Ellenőrizhetetlen számok. Főleg ha tudom, hogy manapság még a munkanélküliek számát is kozmetikázzák, és hogy évekig egész európa bevette Görögország hamis jelentéseit az államháztartásról, csak hogy bevezethessék az Eurót.
dobzselaci
2013. december 13. 00:46
Látom, azért egy-két 'ultrajobber' eftásnak nagyon tetszik a csizmák dübörgése. Csak azt nem tudom, miért biztosak benne, hogy ha ide is eljön a jóvilág, azok a csizmák a lábukon lesznek és nem a hátukon?
korona
2013. december 12. 22:11
Ez a vita itt annyira ÁTLÁTSZÓ, annyira butának tartja a fórumozókat, hogy hozzá sem szólok. Zsidó győzködés. NAGYON ÁTLÁTSZÓ!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!