Meghalt Kalasnyikov

2013. december 23. 18:01

Kilencvenöt éves korában, hétfőn elhunyt Mihail Kalasnyikov legendás hírű orosz lőfegyvertervező, az AK-47-es gépkarabély megalkotója – jelentette az ITAR-TASZSZ hírügynökség.

2013. december 23. 18:01

Mihail Kalasnyikov 94 éves volt, 1919. november 10-én született a Kazahsztánnal határos Altaji régióban. A második világháborúban harckocsizóként szolgált, súlyosan megsebesült, majd a hátországban gyógyult. Lábadozása során már megtervezett egy géppisztolyt, de azzal még nem ért el sikert. A háború után azonban elkészítette máig híres automata fegyverét.

Az altábornagyi rangban lévő, számos magas állami kitüntetéssel és külföldi elismeréssel rendelkező konstruktőr 80 éves koráig dolgozott a Moszkvától 1129 kilométerre észak-keletre lévő Izsevszk fegyvergyárában. Az általa 1947-re kifejlesztett Kalasnyikov gépkarabélyokat 1948-ban kezdték az udmurtföldi üzemben sorozatban gyártani. 1949-től rendszeresítették az orosz hadseregben. Többféle változatát dolgozták ki az egykori Varsói Szerződés tagállamaiban, így Magyarországon is.
 
Az AK-47-es gépkarabély és számos változata az egyik legelterjedtebb automata lőfegyver a világon. A Kalasnyikov gépkarabély szerepel a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet és az Iráni Forradalmi Gárda címerében is. Októberben megkezdték a Kalasnyikov-gépfegyver legújabb prototípusának kipróbálását az orosz hadseregben.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
predator
2013. december 23. 20:00
http://www.youtube.com/watch?v=wTDVjJecKAs
istvami
2013. december 23. 19:33
Na és? Egyszer meg kellett halnia, nem? Az, hogy ez ma történt semmin sem változtat...
istvami
2013. december 23. 19:33
Na és? Egyszer meg kellett halnia, nem? Az, hogy ez ma történt semmin sem változtat...
békalepcse
2013. december 23. 18:55
Felháborítóan primitív szerkezetekkel is milyen hatalmas világsikert lehetett elérni, pedig ha a szerkezetet nem változtatva, de a töltő ürítő mechanika tömegközéppontját kicsit felfelé és oldalra vitte volna, az egyetlen hibája se lenne a fegyvernek. Nevezetesen, sorozat lövés közben felfelé és balra húzott, amit a magyar fegyvermesterek csőkompenzátorral korrigáltak. Szerintem öt perc alatt át lehetne tervezni tökéletesre, de fegyvernek így is túlzottan tökéletes. Pár millióan várták már az öreget a túloldalon, ebből kifolyólag!...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!