A kereszténydemokratákkal kormányoznának a cseh szocdemek

2013. október 28. 14:56

A kereszténydemokratákkal és az ANO mozgalom elnökével tárgyalna a kormányalakításról a szociáldemokraták alelnöke. A szocdemeknek mindkét pártra szüksége van a többséghez, az ANO azonban csak kivülről támogatná a koalíciós kormányt.

2013. október 28. 14:56

Felvettem a kapcsolatot Andrej Babišsal és találkozót kértem tőle” - mondta Michal Hašek, a CSSD első alelnöke a Novinky.cz hírportálnak hétfőn. Hozzátette, hogy ugyanezzel a kéréssel fordult Pavel Belobrádekhez, a KDU-CSL elnökéhez is. „A megbeszélések az új kormányról kedden kezdődnek” - pontosított Hašek, akit a győztes párt elnöksége vasárnap este bízott meg a kormányalakítási tárgyalások vezetésével.

A szociáldemokraták tárgyalóküldöttségét eredetileg Bohuslav Sobotka pártelnök vezette, de az elnökség vasárnap este váratlanul kizárta őt a tárgyalásokból, s helyette Hašeket bízta meg az üggyel. Az elnökségi határozat szerint Sobotka a felelős azért, hogy a párt ugyan megnyerte a választást, de a vártnál sokkal kisebb arányban. Sobotka hétfőn nyilatkozatban puccsnak minősítette a történteket. Úgy vélte: a vártnál gyengébb választási eredmény a párton belüli megosztottság következménye, amelyért elsősorban Hašek viseli a felelősséget, aki a CSSD-ben Milos Zeman államfő érdekeit próbálja meg érvényesíteni.

Elutasítom a Michal Hašek által végrehajtott puccsot, amely szétveri és megkárosítja a CSSD-t” - olvasható Sobotka nyilatkozatában. Sobotka leszögezte: az államfőnek nincs joga beavatkozni a CSSD belső ügyeibe. A hatályos szabályok szerint a CSSD elnökét csak a párt kongresszusa válthatja le. Helyi megfigyelők úgy látják, hogy a belső vita akár a párt és a képviselőcsoport kettészakadásához is vezethet, ami nagyon megnehezíti a kormányalakítási tárgyalásokat.

Andrej Babiš, az ANO elnöke hétfő reggel úgy nyilatkozott, hogy szociáldemokrata-kereszténydemokrata kormányt kellene alakítani Csehországban, amelyet az ANO (ANO) mozgalom kívülről megtűrne, esetleg amellyel együttműködne. Az ANO a hétvégi előre hozott képviselőházi választáson a győztes szociáldemokraták mögött a második helyen végzett. Több elemző szerint az ANO a választások igazi győztese, mert nélküle lehetetlen a kormányalakítás.

A kormányt a CSSD-nek és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak (KDU-CSL) kellene megalakítania. Ez az alap. Ha tárgyalni akarnak majd velünk, ha megegyezünk a feltételekben, akkor elméletileg el tudom képzelni, hogy kormányukat megtűrjük, illetve hogy megegyezzünk valamiféle együttműködésben” - jelentette ki Babis hétfőn az Aktuálne.cz hírportálnak nyilatkozva. A szociáldemokraták 50, a kereszténydemokraták 14 mandátumot szereztek a 200 tagú képviselőházban, s egy ilyen koalíció csak külső segítséggel tudna kormányozni. Az ANO mozgalomnak 47 képviselője lesz az új parlamentben. A három párt megegyezése alapján létrehozott, illetve megtűrt kormánynak tehát együttesen már meglenne a parlamenti többsége a törvényjavaslatok keresztülviteléhez.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2013. október 28. 21:01
Létrehozzuk, megtűrjük, stb... Van olyan vicces, mint a Radicová-féle tót szivárványkoalíció (élt nem egész egy évet). Ehhez még a második helyezett cseh komcsiknak is lesz pár szava. Svejk hazájában semmit sem érdemes igazán komolyan venni, kivéve a Hradzsint, a knédlit és a sört.
medve
2013. október 28. 15:28
Azért cseh barátainknál lassan 8 éve politikai instabilitás van. Ehhez képest jól elvannak. A
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!