Mohamed Murszit letartóztatták

2013. július 04. 10:07

Az egyiptomi hadsereg őrizetbe vette a demokratikus választásokat nyert Muszlim Testvériség több vezetőjét, köztük az elnököt, Mohamed Murszit is.

2013. július 04. 10:07

Az egyiptomi biztonsági erők letartóztatták a Muszlim Testvériség Szabadság és Igazság Pártjának több vezetőjét is szerda este, miután Mohamed Murszit elnököt eltávolították a hatalomból – őt jelenleg egy katonai objektumban tartják őrizetben. Az egyiptomi Al-Ahram újság szerint a Testvériség több mint háromszáz tagjára adtak ki elfogatóparancsot. Az állami MENA hírügynökség tudatta: indoklás szerint „a Muszlim Testvériség tagjai erőszak alkalmazására buzdítottak és megzavarták az általános békét és biztonságot” – adta hírül a Reuters.

Eközben az egyiptomi hatóságok három iszlamista televízió kairói szerkesztőségét is bezáratta, így nem sugározhat műsort az országból az Al Jazeera sem. Karim El-Assiuti, a televízió újságírója elmondta, hogy a szerkesztőség öt tagját előállították, közülük négyet később kiengedtek. A hatóságok emellett megtiltották, hogy a hírcsatorna közvetítse egy észak-kairói Murszi-párti tüntetés eseményeit. A Muszlim Testvériség Egypt25 nevű csatornájának műsorszórását is leállíttatták a hatóságok.

Az Európai Unió pedig felszólította Egyiptomot, hogy mihamarabb térjen vissza a demokrácia útjára. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményében így fogalmazott: „Minden oldalt arra sürgetek, hogy mihamarabb térjen vissza a demokrácia útjára, beleértve a szabad és szabályos parlamenti és elnökválasztást, valamint az alkotmány elfogadását”.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
red label
2013. július 04. 12:33
A csúcs az, hogy Sziria félti a demokráciát Egyiptomban. Murci, ugyanis, Asszad ellen volt. Ezek az arabok már ilyenek, más világ, más gondolkodási mód. A vallás, nem egységesiti őket, hanem szétválasztja.
elfelejtette
2013. július 04. 12:31
Nem értem én ezt az egész arab tavaszi izét. Megválasztottak egy iszlamistát, akkor most mi a gond? Legközelebb választhattak volna valami világit, ha mégsem szeretik annyira az iszlámot.
Viator
2013. július 04. 11:24
A hadsereg lábbal tiporja a demokráciát, érdekes módon sem az USA, sem a EU nem óbégat, nem rikoltozik a jogok és ellensúlyok miatt egyetlen nagyonjogvédő és nagyonpollkorrekt liberált majom sem...
Akitlosz
2013. július 04. 10:48
Ilyen ez a "demokrácia".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!