Előrehozott választást szeretnének a csehek

2013. június 19. 10:50

Előrehozott képviselőházi választás kiírását tartja a jelenlegi kormányválság legjobb megoldásának a csehek fele – derült ki abból a felméréséből, amelyet a Median közvélemény-kutató intézet készített a közszolgálati Cseh Televízió számára.

2013. június 19. 10:50

A szerdán nyilvánosságra hozott eredmények szerint a megkérdezettek 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a kialakult belpolitikai helyzetet előrehozott választással kellene megoldani. Az emberek 81 százaléka továbbá úgy véli, hogy ha erre kerül sor, akkor az új választást minél hamarabb, még szeptember-október folyamán meg kellene rendezni.

Az új kormány élén a megkérdezettek 21 százaléka párton kívüli politikust szeretne látni, míg 15 százalék Bohuslav Sobotkát, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnökét. Karel Schwarzenberg volt külügyminisztert (TOP 09) 13 százalék, a polgári demokrata (ODS) Jiří Pospíšilt 12 százalék látná szívesen kormányfőként. Martin Kubát, az ODS első alelnökét, akit a kormányfői poszt egyik legfőbb várományosának tartanak, viszont csak a megkérdezettek nem egészen hat százaléka szeretné miniszterelnöknek.

Egy esetleges szakértői kormányt a felmérésben részt vevők 20,5 százaléka szeretne. A mai jobbközép kormány hatalmon maradását, de egy új kormányfővel az élen az emberek 14 százaléka tartaná jónak.

A megkérdezettek négyötöde egyetért azzal, hogy Petr Nečas miniszterelnök lemondott, és bejelentette, hogy jövőre távozik a nagypolitikából. Ugyanakkor az emberek 51 százaléka úgy véli, hogy a botránynak nem lesz semmiféle komolyabb pozitív hatása a cseh politikai rendszerre és kultúrára. Harminc százalék úgy gondolja, hogy a botrány következtében csökkenhet a korrupció, míg 13 százalék szerint tovább fog növekedni, s Necasnál is rosszabb emberek kerülhetnek hatalomra.

Csehországban azt követően alakult ki kormányválság, hogy a rendőrség csütörtökön razziát tartott a kormányhivatalban, a védelmi minisztériumban, s őrizetbe vett több politikust és magas rangú hivatalnokot, köztük Jana Nagyovát, a miniszterelnök kabinetfőnökét. A botrány következtében Petr Nečas hétfőn lemondott hivataláról, ami a hatályos szabályok szerint a kormány lemondását is jelentette.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2013. június 19. 11:31
Milyen jozanok maradtak a csehek egy ilyen botrany utan is, sehol egy 2/3-os koveteles, sehol egy szekhaz foglalas, sehol hugyosjozsi tuntetok a parlament elott, semmi, minden megy tovabb a maga kerekvagasaban ahogy egy normalis orszagban tortennie kell. Hajra Csehek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!