Itt az első francia meleg házaspár

2013. május 29. 21:10

Tizenegy nappal az azonos neműek házasodását engedélyező törvény kihirdetése utána a dél-franciaországi Montpellier-ben mondta ki egymásnak először az igent egy homoszexuális pár: a 40 éves Vincent Autin és a 30 éves Bruno Boileau.

2013. május 29. 21:10

A két férfi hét éve él együtt. A városházán tartott ünnepségre mintegy ötszáz vendég volt hivatalos, köztük 230 újságíró a világ húsz országából. Franciaország a világon a 14. ország, amely megnyitotta a házasság intézményét a homoszexuális párok számára. „Az önök története ma egybeforr egy egész ország történelmével” – mondta Hélene Mandroux, Montpellier szocialista polgármestere, aki előtt a két férfi örök hűséget esküdött egymásnak. Hozzátette: „Vincent, Bruno, mi is, önök is, történelmi pillanatot élünk át. Történelmi pillanatot a hazánk és a köztársaság számára. Az esküvőt nagy rendőri biztosítás mellett rendezték meg, mivel múlt vasárnap az ellenzők utolsó nagy párizsi tiltakozó rendezvénye erőszakos incidensekkel zárult. A megmozduláson a rendőrség szerint 150 ezer, a szervezők szerint egymillió tüntető vett részt.

A kormány előre jelezte, hogy ezúttal semmilyen rendzavarást nem fog eltűrni. A Nat King Cole Love című száma alatt kéz a kézben érkező párt a városháza előtt hatalmas tapssal fogadta a tömeg, de néhány füttyszó is hallatszott. Egy tiltakozó bengáli tüzet gyújtott az egyik televíziós közvetítő kocsi mellett, de a rendőrök azonnal eltávolították az illetőt a helyszínről. „Az igazi szimbólum az, hogy a szerelem legyőzte a gyűlöletet” – ezt mondta Vincent Autin, már jegygyűrűvel az ujján.

Az ismert jogvédő köszöntet mondott mindazoknak, akik házasságuk engedélyezésért együtt harcoltak velük. A tavaly hatalomra jutott Francois Hollande francia államfő egyik fő választási ígérete volt az azonos neműek házasságának engedélyezése. Az elfogadott törvényben szerepel az örökbefogadás engedélyezése is a meleg és leszbikus párok számára. A tervezetet a felmérések szerint a francia társadalom többsége támogatta, de komoly ellenzés fogadta főleg a jobboldalon, illetve a katolikus körökben: a javaslat visszavonását követelve hónapok óta tartottak a tömegtüntetések, amelyek fokozatosan radikalizálódtak, Francois Hollande lemondását követelve.

Az első esküvő közeledtével a kormány elsősorban a közhangulat megnyugtatását tartotta fontosnak. Dominique Bertinotti családügyi miniszter végül lemondta a részvételét a szerinte több, mint szimbolikus eseményen, arra hivatkozva, hogy az intim jellegű. Najat Vallaud-Belkacem női jogokért felelős miniszter és kormányszóvivő pedig csak magánemberként jelent meg az esküvőn, mivel Vincent és Bruno a régi barátai.

Összesen 243 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
qccqccqcc
2013. május 30. 18:33
Azt kérdezik a parasztok a falunkban, baj-e, ha ők még nővel házasodtak.
silvester
2013. május 30. 10:41
Az hivatalos papirok birtokában most már csinálhatják nyíltan úton-útfélen sokak örömére.De annyit azért elárulhatnának a hírek,hogy ki a ki,ki a mele és ki a fermale.
szintiboj
2013. május 30. 10:02
" Egy tiltakozó bengáli tüzet gyújtott" Az mit ugrál ott...:DDDDD
tevevanegypupu
2013. május 30. 09:29
Sokaig azert nem orulhetnek, ha ujra jobboldal kerul hatalomra, valoszinuleg ezt a torvenyt visszaveszik.Legalabbis remelhetoleg, Europa egyebkent is elindult lefele a lejton, egyre nagyobb sebesseggel, baj lesz ebbol..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!