Támadás a szikh templomban: nyomoz az FBI

2012. augusztus 06. 08:37

Az FBI belföldi terrorcselekménynek tekinti a wisconsini szikh templomban elkövetett fegyveres támadást. Barack Obama ígéretet tett rá, hogy a szövetségi kormány minden támogatást megad a tragikus erőszakcselekmény felderítéséhez.

2012. augusztus 06. 08:37

A Szövetség Nyomozó Iroda belföldi terrorcselekménynek tekinti a wisconsini szikh templomban elkövetett fegyveres támadást, ezért saját hatáskörébe vonta az ügyben folytatott nyomozást – hangzott el vasárnap a támadás helyszínén, Oak Creekben megtartott rendőrségi sajtótájékoztatón. A „belföldi, terrorista típusú incidensnek” hét halottja volt, köztük az elkövető, akinek sem a személyazonosságát, sem a lehetséges indítékát nem hozták nyilvánosságra. A támadó a templomon kívül tűzharcba keveredett két rendőrrel, közülük az egyiket több lövéssel megsebesítette, mire a másik végzett vele.

A támadásnak a rendőr mellett két másik súlyos sebesültje is volt. A halottak nemét és korát nem hozták nyilvánosságra, és a három, válságos állapotban lévő sebesültről is csak annyit lehet tudni hivatalosan, hogy mindannyian férfiak. A rendőrség a nyomozás jelenlegi szakaszában azt feltételezi, hogy az elkövető egyedül cselekedett. Több szemtanú viszont azt mondta, hogy a tettesek többen voltak, és túszokat is ejtettek. Ezt hivatalos források nem erősítették meg. Az incidensről az amerikai elnököt is értesítették.

Barack Obama közleményben fejezte ki a saját és a felesége együttérzését a wisconsini áldozatok hozzátartozóinak, és ígéretet tett rá, hogy a szövetségi kormány minden támogatást megad a tragikus erőszakcselekmény felderítéséhez. Obama rámutatott, hogy a szikhek tagjai a szélesebb értelemben vett amerikai családnak, és hozzájárultak annak gyarapításához. A monoteista, a hindu kasztrendszert és a nők muszlim szegregációját egyaránt elutasító szikh vallást mintegy félezer évvel ezelőtt Nának guru alapította az indiai Pandzsábban. Az Egyesült Államokban nemegyszer előfordult, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után bántalmazták a vallás követőit, mert muszlimnak nézték őket.

Az incidensről legközelebb közép-európai idő szerint 17 órakor tartanak hivatalos sajtótájékoztatót.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!