A Falkland-szigetek felé tart a brit flotta legmodernebb hadihajója

2012. április 04. 16:23

Szerdán elindult a dél-angliai Portsmouth kikötőjéből a Royal Navy egyik legnagyobb és legkorszerűbb hadihajója, a Dauntless. Az úti cél: a Falkland-szigetek.

2012. április 04. 16:23

Elindult szerdán a Falkland-szigetek felé a dél-angliai Portsmouth kikötőjéből a brit királyi haditengerészet egyik legnagyobb és legkorszerűbb hadihajója. A 2010-ben szolgálatba állt Dauntless romboló — amelynek légvédelmi kapacitása a BBC által idézett katonai szakértők szerint önmagában elégséges lenne „az egész argentin légierő elintézésére” — a londoni védelmi minisztérium szerdai közlése szerint „régóta tervezett, rutinszerű járőrszolgálatra” indult a dél-atlanti szigetcsoport térségébe.

Indulása azonban alig két nappal követi a Falkland-szigetek argentin inváziójának 30. évfordulóját, és a viszony a két ország között hónapok óta ismét rendkívül feszült. Jóllehet egybehangzó szakértői vélemények szerint valószínűtlen egy újabb argentin támadás, a dél-amerikai ország elnöke, Cristina Fernández de Kirchner az utóbbi hetekben többször is rendkívül harcias nyilatkozatokban erősítette meg országa területi igényét a spanyolul Malvinas-szigeteknek hívott szigetcsoportra. David Cameron brit miniszterelnök az évforduló alkalmából ugyanakkor leszögezte, hogy Nagy-Britannia változatlanul elkötelezett a szigetek feletti brit szuverenitás fenntartása mellett.

A brit partoktól 13 ezer, Argentínától 460 kilométerre fekvő szigetcsoporton 1982. április 2-án hajnalban szálltak partra az argentin egységek. Alig három napra rá útnak indult a II. világháború óta addig mozgósított legnagyobb, több mint száz hajó — köztük két repülőgép-hordozó — alkotta, 20 ezer fős brit haditengerészeti expedíciós egység a Falkland-szigetek felszabadítására, szintén Portsmouth kikötőjéből. A szigetekért a két ország 74 napos háborút vívott, amelyben 255 brit és  649 argentin katona, valamint három szigetlakó halt meg.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biomechanoid
2012. április 04. 21:13
Az argetín elnökasszonynak szép latinos neve van.
Honfi-fi
2012. április 04. 18:21
Mi van azon a szigeten, vmi titkos szarvasgomba lelőhely, vagy mire buzognak ennyire az Argentínok ezért a szigetért.
kjkj945
2012. április 04. 17:43
És ez a háboru meddig tart. Volt már ilyen.
krisztoforo48
2012. április 04. 17:39
Ami Irakban és Afganisztánban van az kevés,arra nem lehet ipart fejleszteni.Az arab országokban normalizálódik a helyzet lassan,nincs mese háború kell,minél több...az USA és más nagyhatalmak szerint.Fegyverkezés,feszültségek szítása és a hadiipar beindul.Az ár nem számít!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!