Kérdéses a Falkland-szigetek sorsa

2012. március 05. 12:19

Julian Thompson brit tábornok szerint ha Argentína támadást intézne, akkor az Egyesült Királyság elveszítheti a Falkland-szigeteket.

2012. március 05. 12:19

Argentína „valószínűleg ismét megtámadja” a brit fennhatóság alá tartozó dél-atlanti Falkland-szigeteket, és a brit katonai költségvetés alapos lefaragása miatt ezúttal jó eséllyel győzne is – mondta a hétfői The Times-nak a szigetekért harminc évvel ezelőtt megvívott háború egyik brit parancsnoka. A Nagy-Britanniától 13 ezer kilométerre fekvő szigetcsoportot, amely brit felségterület, Argentína régóta magának követeli. Az akkor 1800 lakosú szigeteket az argentin hadsereg 1982-ben rajtaütésszerűen megszállta, a brit hadsereg azonban visszafoglalta. A 74 napos háborúban 255 brit és 655 argentin katona esett el, és három szigetlakó is meghalt. Julian Thompson vezérőrnagy, aki a szigetek megszállása után kivezényelt brit expedíciós hadsereg tengerészgyalogos és ejtőernyős dandárjának parancsnoka volt, a hétfői The Times-nak kijelentette: ha az argentinok ismét támadnak, „semmi más dolguk nincs”, mint a brit helyőrséget lekötni addig, amíg megsemmisítik a brit királyi légierő ott állomásozó Typhoon harci repülőgépeit, és „akkor vége is az egésznek”. Thompson szerint a harminc évvel ezelőtti háborúval ellentétben Nagy-Britannia most tengeri úton sem tudna a helyszínre küldeni légi támogató erőt, mivel leszerelte repülőgép-hordozó kapacitását.

A konzervatív-liberális brit kormány a hatalmas költségvetési deficit leszorítását célzó takarékossági intézkedések jegyében reálértéken 8 százalékkal tervezi csökkenteni a következő négy évben Nagy-Britannia védelmi költségvetését. Ennek már áldozatául esett a királyi haditengerészet egykori zászlóshajója, az Ark Royal repülőgép-hordozó, több más hadihajóval együtt. Emellett kivonták a szolgálatból a helyből felszállni képes Harrier (Rétihéja) harci gépeket is, amelyek fontos szerepet játszottak az 1982-es falklandi háborúban. A védelmi kapacitás e szűkítését már korábban is nyíltan bírálta a brit hadvezetés több tagja. Számos szakértő azt is megkérdőjelezte, hogy repülőgép-hordozó kapacitás nélkül a brit fegyveres erők képesek lennének-e ismét visszahódítani a Falkland-szigeteket argentin invázió esetén. A szigetcsoportot jelenleg 1300 fős brit helyőrség védi, négy Eurofighter Typhoon harci repülőgéppel együtt.

A The Times diplomáciai szemleírója, Roger Boyes az egykori brit parancsnokkal közölt hétfői interjút kommentálva ugyanakkor azt írta, hogy Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök „csak blöfföl”, amikor a 30. évforduló közeledtével egyre keményebb retorikával és intézkedésekkel kelti az újabb invázió szándékának látszatát. Boyes szerint Kirchner elsősorban az argentin gazdaság ingatag helyzetéről – a hivatalosan elismert 11 százalékot is legalább kétszeresen meghaladó inflációról és a megtorpanó növekedésről – igyekszik elterelni a figyelmet a kardcsörtetéssel. Jelenleg sem az argentin hadsereg, sem a választók nem kívánnak fegyveres konfliktust, és Kirchner minden kemény retorikájával együtt sem tud konszenzust kiépíteni a Nagy-Britanniával vívandó újabb háborúhoz – írta hétfői kommentárjában a The Times diplomáciai szerkesztője.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZolieM
2012. március 05. 17:13
1820-ban húzták fel először az argentin zászlót Port Louis-ban. 1831-ben az amcsi hadihajó elpusztította ugyan Vernet települését, de 1833 januárjában mégis éltek ott telepesek, mert a visszatérő brit erők "tájékoztatták az argentin parancsnokot, hogy az ő feladatuk a brit szuverenitás visszaállítása". A jelenlévő telepesek maradhattak. Vernet településén élt egy ír ember, William Dickson, őt nevezték ki a szigetek kormányzójának. Tehát mégis laktak ott a britek előtt mások. Az, hogy a sziget lakóinak eszük ágában sincs elszakadni a brit koronától - engem nem hat meg, őket sem hatotta meg más népekkel ide-oda dobálózni az elmúlt századokban. Ha az adatokban mégis neked van igazad, ám legyen. Az ügyben végül úgyis a britek szívnak majd, és meg is érdemlik!
korona
2012. március 05. 15:04
A britek nem tudnak számolni (Bemásolt írás) A britek rossz számolókészsége visszaveti a szigetország gazdaságát és életeket tesz tönkre egy, a matematikai ismeretek terjesztésére alapult alapítvány szerint – írta pénteken internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium. A National Numeracy nevű szervezet állítása szerint britek millióinak olyan alapvető dolgok is gondot okoznak, mint a vonatmenetrendek és a számlák megértése. Kormányzati felmérések alapján a brit dolgozók közel fele csak általános iskolai matematikai tudással rendelkezik. A kormányszóvivő nemzeti botránynak nevezte a lakosság rossz számolókészségét. A szervezet által bemutatott kutatás szerint a matematikai készségek hiánya áttételesen számos káros társadalmi jelenséghez, például börtönbüntetéshez, munkanélküliséghez, szegénységhez és hosszan tartó betegeskedéshez is vezet. A National Numeracy azon "brit betegséggel" is le kíván számolni, hogy sokan kifejezetten büszkék gyenge matematikai képességeikre. Kutatások szerint míg a britek négyötöde szégyellné bevallani, hogy rosszul ír és olvas, addig csak felük érezne ugyanígy matematikai ismereteinek gyengeségével kapcsolatban. A KPMG egy korábbi felmérése szerint évente 2,4 milliárd fontos kárt okoz Nagy-Britanniában, hogy a lakosság jó része alapvető számolási műveleteket sem tud elvégezni. A szigetországban a 16 éven felüliek csupán 15 százaléka tanul matematikát, ez az arány a többi fejlett országban 50 és 100 százalék között mozog. Egy tavalyi kormányfelmérés szerint a brit lakosság matematikai tudása romlóban van: mindössze az emberek 22 százaléka rendelkezik jó érettségi eredmény eléréséhez szükséges ismeretekkel – négy százalékkal kevesebben, mint 2003-ban. Az oktatási minisztérium szóvivője szerint a kormány felülvizsgálja az iskolai matematikaoktatás módszertanát, hogy az ország lépést tudjon tartani a magas matematikai tudással rendelkezők iránti növekvő munkaerő-piaci kereslettel. (MTI) Kedves angolul brillírozók itt! Fordítsátok le angolra ezt: HáromSZOR kettő az hat. HatBAN a kettő MEGVAN háromszor.
korona
2012. március 05. 14:59
Izraeli bunker: http://www.youtube.com/watch?v=8ex2kiwpFn8&feature=player_embedded
Finta László
2012. március 05. 14:33
A "konzervatív" Cameron-kormány egyre inkább emlékeztet a harmincas évek Baldwin- és Chamberlain-kabinetjeire. Ám az akkori időkkel ellentétben ma nagyítóval sem találni a toryk soraiban egy Churchill mércéjével mérhető államférfit. Milyen alapon csökkentik a védelmi költségvetést? A Falkland-szigetek brit volt, és az is marad. Jó, ha ezt megtanulják a napszemüveges latin zsebdiktátorok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!