Eltörölték a Bálint-napot Üzbegisztánban

2012. február 14. 15:03

A közép-ázsiai országban ezentúl az ország kultúrájától idegen ünnep helyett a Dzsingisz Kán leszármazottjának tartott Babur mogul születésnapjáról emlékeznek február 14-én.

2012. február 14. 15:03

A Bálint-nap eltörléséről az üzbég oktatási minisztérium felvilágosításért és az értékek megőrzéséért felelős hivatala adott ki egy határozatot, amely előírja, hogy február 14-én ezentúl a Dzsingisz kán leszármazottjának tartott Babur mogul emléke előtt kell tisztelegni felolvasásokkal és versekkel. Az új ünnep szellemében a hatóságok már idén betiltottak több, a Valentin-naphoz köthető programot is, köztük a népszerű üzbég énekesnő, Rajhon koncertjét is.

A döntésnek meglehetősen vegyes volt a fogadtatása az üzbégek között. Az amerikai ünnepet egyfajta új hagyománynak tartó fiatalok számára nagy csalódást okozott, hogy az intézkedés miatt elmarad kedvenc énekesnőjük szokásos Valentin-napi koncertje. Mások viszont úgy vélik, a minisztérium jó döntést hozott és a koncert betiltása is jogos volt.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Feyszáll
2012. február 14. 21:46
Ezek szerint nem a Bálint napot, hanem a Valantájn déjt törölték el. Mér, eddig volt nekik?
L066H
2012. február 14. 19:29
Fogadni mernék, hogy Üzbegisztánban diktatúra van. (Legalábbis a nyugat szerint. :) )
Kala pál
2012. február 14. 18:17
Régen,még a nagy szabadság előtt azt nézték ilyenkor,hogy párosodnak-e a verebek,ez volt a verébto@zó Bálint nap,a tavaszvárás jeles napja volt,van. Bocsi,az Usában mikor lesz pl.busójárás?
Talibán
2012. február 14. 17:46
Vajon mit szól ehhez a Babur mogulhoz Clinton Mónika? Mi az, hogy az üzbégek nem ájuldoznak a Valentin-naptól? Ebből még jegyzékváltás lesz, most megmondom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!