A szekularizmus ellen szólalt fel az érsek

2010. augusztus 26. 15:22

A Szlovák Kánonjogi Társaság 15. szimpóziumán szólalt fel Denver érseke, aki szerint a nyilvános vallásgyakorlás megtiltása az állam bálványozásához vezet.

2010. augusztus 26. 15:22
Charles Chaput, Denver érseke az állam által támogatott ateizmus elutasítására szólított fel a Szlovák Kánonjogi Társaság 15. szimpóziumán. Chaput szerint a vallásszabadságot biztosító törvénykezés helyett az államok a tolerancia jegyében a vallásellenesség felé mozdulnak el. Az érsek bírálta a szekularizmust és a fogyasztói gazdasági modellt, amely véleménye szerint a technológiával és a társadalommérnökséggel váltaná fel Istent és az egyházat.
 
Chaput elmondta, a humanizmus nem képes megvédeni az emberi méltóságot, az abortusz eredménye a gyilkosság jogának elismerése. Az érsek figyelmeztetett, amennyiben megtiltják a nyilvános vallásgyakorlást, az államot teszik idollá. „Mi az élő Isten követei vagyunk egy olyan világ számára, ami el akarja felejteni Őt” - fogalmazott.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeekely
2010. augusztus 26. 16:55
Amikor olyat akarok tenni, ami ellenkezik Isten akarataval, vagy megforditva, nem akarom megtenni, amit Isten akarata megkivanna tolem, akkor mindig kinalkozik egy egyszeru es kenyelmes megoldas: megtagadni Isten letet, s onnantol tenni -- vagy nem tenni -- ami eppen jolesik. Erre allam bacsi is mar regen rajott, ezert propagalja -- csabitaskent -- a szekularis allamot. Mert ha ra -- szekularis allam bacsira -- hallgatok, akkor minden jot megkapok a az allamtol, s semmire nem lesz szuksegem Istentol. Ez az alku. Igenam, de ez az ordog alkuja a lelkemre. Ha elfogadom es megtagadom Isten letet, akkor az ordog veszi at sorsom iranyitasat, vagyis foltornek a bennem rejlo negativ kepessegek. Spiritualis vakuum ugyanis nem letezik, ha Istent kilokom a vilagombol, akkor a helyere benyomul a rontas. Ezert kene nagyon elgondolkodnunk, hogy mit jelent szamunkra Isten es kereszteny hitunk. Ami jot jelent -- s ilyen van egy tomkeleg -- azt csak akkor tarthatom meg, elfogadom a Tole fakado korlatozasokat is. Ez ilyen egyszeru. A moralis-erkolcsi korlatokat elmoso szekularis allamon folismerheto az ordog vigyorgo pofaja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!