Vesztett a Sarkozy-párt

2010. március 15. 14:35

A francia regionális választásokon győztek a szocialisták, előretört a szélsőjobb.

2010. március 15. 14:35
Rekordszintű, 52,5 százalékos távolmaradás mellett az ellenzéki szocialisták a szavazatok 30 százalékával megnyerték vasárnap a francia regionális választások első fordulóját.

Nicolas Sarkozy államfő kormánypártja 26,5 százalékot kapott, ez történelmi mélypontnak számít a jobbközép számára. Az ellenzéket erősítő Zöldek 12,6 százalékkal a harmadik helyen végeztek. Várakozásokon felül teljesített a szélsőjobboldali Nemzeti Front, amely a szavazatok 12 százalékát szerezte meg, s így több régióban is bejutott a második fordulóba.

A parlamenti baloldal, azaz a Szocialista Párt, a Zöldek és a kisebb baloldali pártok együttesen már az első fordulóban megszerezték a szavazatok 50,5 százalékát. A márciusi 21-i második fordulóban az ellenzék ráadásul a parlamenten kívüli radikális baloldali pártok támogatására is számíthat, amelyeknek a listái megközelítőleg 6 százalékot szereztek. A baloldal azt reméli, hogy nemcsak megtarthatja hatalmát abban a 24 régióban, amelyet 2004 óta irányít, hanem elhódítja Korzikát és Elzászt is a jobboldaltól, és így mind a 26 régió szocialista irányítás alá kerülhet.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!