Obama Nobel-díjas lett!

2009. október 09. 11:18

Barack Obama amerikai elnök kapta a Béke Nobel-díjat a nemzetközi diplomácia és az emberek közötti együttműködés terén kifejtett rendkívüli erőfeszítéseiért.

2009. október 09. 11:18
Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke nyerte az idei Nobel-békedíjat. Az indoklás szerint Obama a nemzetközi diplomácia és az emberek közötti együttműködés terén kifejtett rendkívüli erőfeszítéseiért kapta a díjat.

A díjat alapító Alfred Nobel szerint a békedíjjal kitüntetett "legyen az a személy, aki a legtöbbet vagy a legkimagaslóbban tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért, vagy békekongresszusok tartásáért és előkészítéséért." Az első díjakat 1901-ben, öt évvel Alfred Nobel svéd feltaláló és iparmágnás halála után adták át. A díj a legnagyobb nemzetközi elismerésnek számít, amellyel jelenleg körülbelül tízmilló svéd korona (körülbelül 263 millió forint) jár. A Nobel-békedíj az egyetlen Nobel-díj, amelyet nem természetes személy is megkaphat.

Tavalyi Martti Ahtisaari korábbi finn miniszterelnök, tavalyelőtt Al Gore, az Egyesült Államok korábbi alelnöke és az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC), három éve pedig Mohammad Junusz bangladesi közgazdász és a mikrohiteleket nyújtó Grameen Bank vezetője kapta a kitüntetést, amit a többi Nobel-díjjal ellentétben nem Stockholmban, hanem a norvég fővárosban, Oslóban adnak át.

Obama Nobel-díjas lett (origo)

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states
2009. október 09. 18:15
A díjosztó bizottság hülyesége most tetőzött, eddig is számos politikához köthető döntése volt, de ez viszi a pálmát. Egy hivatalban levő politikust, ráadásul, amelyik pályájának az elején van, ízléstelen is, és ostobaság is kitüntetni. Persze, lehet olyan megfontolás a háttérben, hogy egy ilyen kitüntetéssel a háta mögött Obama nagyszabású háborús terveket nem nagyon szövögethet. Megelöző csapást mért az USA háborús terveire a Nobel-békedíj...
bmucsai
2009. október 09. 17:21
Egy béke nobeldíj az image szempontjából fontos. Irán, afganisztán szétbombázása után már nehezen kapná meg.
zoli28
2009. október 09. 13:27
Ezt nem tudom mire vélni. Fura az egész.
luccy
2009. október 09. 12:54
Én kedvelem Obamát, de ezt a díjat nem értem. Miért kapta? Értem, hogy sok mindenben más irányba indult, de konkrét eredményeket azért még nem nagyon mutatott fel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!