Obamának nem megy egyedül

2009. szeptember 23. 18:40

Nem fog bocsánatot kérni amiatt, hogy az amerikai érdekeket védelmezi, de eljött az ideje a kölcsönös érdekeken és tiszteleten alapuló világpolitikának - mondta Obama az ENSZ közgyűlésén.

2009. szeptember 23. 18:40
Az Egyesült Államok készen áll rá, hogy új fejezetet nyisson a nemzetközi kapcsolatokban - mondta az ENSZ közgyűlésén elmondott szűzbeszédében, a Bush-éra után érezhetően más hangot megütve az amerikai elnök. Mindazok, akik ostorozták Amerikát, amiért egyedül lépett fel a világban, nem állhat-nak most tétlenül és arra várva: Amerika egyedül megoldja a világ problémáit. A kapcsolatok új korát keressük a világgal, szavakban és tettekben. Itt az idő mindannyiunk számára, hogy közösen vállaljuk a felelősséget azért: globális válasz szülessék a globális kihivásokra.Ha őszinték vagyunk önmagunkhoz, el kell ismernünk: nem vállaltuk eléggé ezt a felelősséget.

Az amerikai elnök előző nap, a Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár által tető alá hozott klímacsúcs kapcsán is úgy vélte: nem lehetnek illúzióink, hogy az út legnehezebb része még előttünk van - mármint a decemberre várt (és sokak szerint inkább óhajtott) új éghajlatvédelmi egyezményig.

Obama világossá tette: nem fog bocsánatot kérni amiatt, hogy az amerikai érdekeket védelmezi, de szerinte eljött az ideje a kölcsönös érdekeken és tiszteleten alapuló világpolitikának. Szavai szerint az USA korábbi egyoldalú politizálása szinte reflexszerű Amerika-ellenességet váltott ki, és túlságosan gyakran szolgált ürügyként a cselekvés hiányára. Felsorolta, hogy az elmúlt nyolc hónapban milyen lépéseket tett a világ sérelmeinek orvoslására: betiltotta a kínzást, elrendelte a guantánamói fogolytábor bezárását, és mindenkivel együttműködve győzi le az al-Kaidát.

Minden országnak vannak jogai, de kötelezettségei is. Ennek kell lennie a nemzetközi kapcsolatok vezérelvének - fogalmazott. Obama az ENSZ-ben megszokott hasonló beszédekhez képest meglehetősen konkrétan beszélt céljairól, így a közel-keleti béketervről, az izraeliek és a palesztinok házi feladatairól, illetve az atomfegyverek terjedésének megakadályozásáról. Nem egyes országok kipécézéséről van szó - mondta, de utalva rá: Észak-Korea és Irán viszi a világot csúszós útra. Mindamellett, amennyiben teljesítik kötelezettségeiket, kitartunk a diplomácia mellett - ígérte Obama.

Obama: nem megy egyedül (NOL)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!